e-cycling

Embring vann historiskt SM och Härberg blev svensk herrmästare

Herrarna Martin Härberg och Johan Norén såg så starka ut hela torsdagen. Men SM-vinnaren Härberg och silvermedaljören Norén utmanades minst sagt ända in i kaklet av Matthias Wengelin. I damernas första lopp var det en grymt tät fajt där Anna Embring var starkast. Orutinerade Agnes Gustafsson överraskade alla i den betydligt mindre kuperade avslutningen, men guldet till Embring.

Då är det också plattare än i omgång 2 i ett virtuellt Toscana. Daniel Pinto var en plusvariant, Matthias Wengelin fick som synes på efterbilden ovan gräva djupt – och det gjorde den rutinerade  MTB-åkaren som firar sin  35-årsdag här i Arena Skövde. Det var spännande när Jimmy Carlson fixade den sista platsen medan unga hemmasonen Isak Magnusson hade lite mera marginal, till publikens glädje…

…två Skövdekillar i final varav Norén tillhör guldfavoriterna efter den andra rundan som slutade så här:

Resultat herrar omgång 2

 • 1 Johan Norén, Serneke Allebike
 • 2 Martin Härberg, SUMO Cycling Club
 • 3 Daniel Pinto, IF Mantra Sport
 • 4 Matthias Wengelin, Länna Sport CK
 • 5 Isak Magnusson, Skövde CK 23.00
 • 6 Jimmy Carlsson, Bålsta CK 23.19

Nu handlar det mycket om återhämtning inför elimineringsloppet som avslutade och där har Wengelin mycket fin kapacitet. Trion med Wengelin, Härberg och Norén var så starka att det blev arbetsro och ingen fara för elimineringarna. Norén såg länge piggast ut. Wengelin utmanade ända in. Men Härberg hade ett sista kraftuttag kvar och var snabbast i spurten på tre. Norén tvåa och så ordnade Wengelin i alla fall ett synnerligen välförtjänt brons på 35-årsdagen.

Resultat herrar final

 • 1 Martin Härberg, SUMO Cycling Club
 • 2 Johan Norén, Serneke Allebike
 • 3 Matthias Wengelin, Länna Sport CK
 • Daniel Pinto, IF Mantra Sport
 • 5 Jimmy Carlsson, Bålsta CK
 • 6 Isak Magnusson, Skövde CK

 

Det var Anna Embring och Johanna Tidholm som var starkast i Toscanas backar. Veteranen Anna Svärdström har emellertid sin starkaste bana kvar…

…i finalen var det jättetajt OCH unga Agnes Gustafsson överraskade alla med en långrökare till slutspurt. Vilken vilja av en väldigt färsk cyklist. Väl värd alla applåder från medtävlarna och publiken. Det räckte till seger i andra omgången och silver i totalen. Men guldet till en frenetiskt spurtande Anna Embring. Vilka finallopp vi i Arena Skövde fick se!

Resultat damer efter omgång 1

 • 1 Anna Embring, Fredrikshofs IF CK
 • 2 Johanna Tidholm, Skoghalls CK
 • 3 Anna Svärdström, Echelon Cycling & Triathlon Club
 • 4 Agnes Gustafsson, Köpings CK

Slutresultat

 • 1 Anna Embring, Fredrikshofs IF CK
 • 2 Agnes Gustafsson, Köpings CK
 • 3 Johanna Tidholm, Skoghalls CK
 • 4 Anna Svärdström, Echelon Cycling & Triathlon Club

Segerintervjuer under fredagsförmiddagen på SCF.se!

Missa inte att kolla in reprisen av de två sista omgångarna av SM i E-cycling här på SVT Play. Kommentator är Björn Becksmo och gästexpert Conny Björnehall.

Text och bild: SCF