e-cycling

De här sju starka cyklisterna adderas till stor svensk VM-trupp i E-cycling

VM i E-cycling körs först 18 februari 2023, men trupperna ska in redan nu. De sju cyklisterna som Svenska Cykelförbundets grengrupp E-cycling har tagit ut är Johanna Tidholm, Sara Lundin, Nellie Larsson och Åsa Fast Berglund samt herrarna Samuel Brännlund, Martin Lindqvist och Martin Härberg. 

Sedan tidigare har de fem som har kvalat i själva presenterats.

VM-klara efter individuellt kval

 • Marlene Bjärehed
 • Gabriella Nordin
 • Mika Söderström
 • Anna Embring
 • Johan Norén

Sedan återstod att ta ut tre herrar och fyra damer där det ska noteras att medaljören vid de två VM-tävlingar som har körts, Cecilia Hansen, inte har tagit sikte på varken SM eller VM nästa år.

Grengrupp E-cycling är väldigt nöjds med med både kvantitet och kvalitet i årets trupp där Sverige på damsidan tillhör de stora nationerna med åtta cyklister och så fyra herrar. De uttagna är:

Damerna som får VM-biljetter av uttagningskommittén

 • Nellie Larsson
 • Johanna Tidholm
 • Sara Lundin
 • Åsa Fast Berglund

Herrarna som får VM-biljetter av uttagningskommittén

 • Samuel Brännlund
 • Martin Härberg
 • Martin Lindqvist

En av de mest härliga ingredienserna med E-cycling är att våra bästa cyklister kommer från så vitt skilda sporter. Ofta är det en andra karriär och i andra fall en första efter att ha varit motionär som har fått blodad tand för sporten.

Vi bad alla VM-cyklisterna berätta lite om sin bakgrund och sig själva. Så här svarade de…

VM-truppen E-cycling 2023

Damer:

 • Marlene Bjärehed
  Arbetar som lektor vid lärarutbildningen, Högskolan Kristianstad. Tävlar för Team Swedish Zwifters [Team SZ] i E-cycling och under säsongen 22/23 även för Movistar eTeam. Detta blir mitt tredje VM. Jag Har tävlat i E-cykling sedan 2018 och ser mig som inomhusspecialist. Har dock ett och annat QOM i de få backar som finns i närområdet. IRL-klubb: Frosta Multisport.
 • Gabriella Nordin
  Jag är från Åmål men bor i Storbritannien sen 13 år tillbaka. Har tävlat på elitnivå i landsvägscykling sen 2013 men i maj bestämde mig för att satsa mer på e-cykling. Mina styrkor som cyklist är uppförsbackar och uthållighet, men ibland kan jag även få till en bra långspurt i slutet av ett race. För 1.5 år sen zwiftade jag på en dum trainer med telefonen och nu ska jag köra VM. Det känns surrealistiskt!
 • Anna Embring
  ”Jag är 46 år gammal och bor med min man och våra fyra barn i Älvsjö. Jag är läkare (strålonkolog) och arbetar på strålbehandlingen på Karolinska universitetssjukhuset. Jag började min cykelkarriär för ca 20 år sedan med att cykelpendla till jobbet. För kanske tolv år sedan köpte jag min första landsvägscykel. Jag gick senare med i Fredrikshofs CK (som jag fortfarande är med i) och körde Vätternrundan fem gånger, varav den senaste vändan som ledare. 2017 började jag zwifta.  Jag har aldrig tävlat i någon sport innan Zwift, men den här gemenskapen har inspirerat mig att nå nya mål som jag inte visste att jag var kapabel att uppnå. I mitt dagliga liv ger Zwift-racing mig energi att klara av ett hektiskt livspussel. Främst som en kul träningsform, men också som en viktig del i mitt sociala liv med gemenskap, pepp och coachning. Kvala in till VM är min främsta merit inom cykling.”
 • Mika Söderström
  ”Jag var tidigare elitlöpare men har under 2022 haft min första säsong som cyklist. Under året har jag hunnit med att tävla på både landsväg för Stockholm CK, och även cyklat gravel-VM. Under hösten fick jag möjligheten att tävla i Movistars e-team på Zwift, tillsammans med fantastiskt duktiga cyklister. Jag ser mig som en ganska allround cyklist på Zwift, men tycker taktiska lopp med spurter är extra roligt. Ser mycket fram emot att cykla för Sverige på VM!”
 • Nellie Larsson
  Nellie är i grunden moutainbikecyklist som är specialiserad på maratondistans. Hon är regerande svensk mästarinna i maraton (XCM). Nellie började träna på Zwift vintern 2020 och hittade snart till Team Swedish Zwifters. Hon ingår i det lag som har kört Premier division med stor framgång och som nu kör Zwift Grand Prix. Nellie är också egenföretagare och en av intiativtagarna till föreningen Bukten MTB.
 • Sara Lundin
  Född 1976 och uppvuxen i Ekshärad i Värmland. Före detta längdskidåkare med en niondeplats på jaktstart-SM, sjätteplats i Vasaloppets damklass, seger i Skinnarloppet som mina främsta meriter 2000–2004. Anser mig som rätt ny på Zwift då jag började på vintern 2019/2020. Som zwiftare är jag som bäst när jag får spurta men blir bättre och bättre på att klättra. Driver egen VVS-firma med min bror där vi är fem anställda. Jag har jobbat som brandman i tio år men fick sluta förra året på grund av diskbråck. Cyklar mestadels MTB på sommaren men även landsväg.”
 • Johanna Tidholm
  ”Är 45 år och bor i Surte, strax utanför Göteborg. I familjen finns två barn, hund, katt och en zwiftande make. Tidigare långdistanslöpare som började Zwifta för tre år sedan. Kör även lite MTB, men mest på skoj och för att hänga med barnen. Styrkor på Zwift: stark och uthållig. Motto: ”Det är nu det händer!”
 • Åsa Fast Berglund
  Är 44 år, född och uppvuxen i Göteborg. Hon startade med e-cyckling under vinterträningen 2020 och blev fast med en gång. Innan dess har hon ägnat sig åt olika sporter som klättring, karate, spinning och gyminstruktör men aldrig tävlat. Åsa började tävla för Team Swedish Zwifters våren 2020. Från hösten 2021 är Åsa även Team Manager för SZ:as elitdamer. Hon är även åkande kapten för A-damslaget SYN som tävlar på den högsta nivån i den internationella ligan ZRL. Åsa kör även en del landsvägscykling utomhus, då i det kvinnliga nätverket Team Ljungskog där Vätternrundorna är en stor del av satsningen. Det bästa med e-cykling är att man kan ta ut sig maximalt och lagandan som finns i communityn.

Herrar:

 • Samuel Brännlund
  ”Är 43 år och boende i Lycksele, med min familj bestående av fru, tre barn, tre kaniner, två katter, två hundar och en häst. Tävlar för Movistar eteam på Zwift. Blir mitt tredje raka VM i E-cycling, så har rutinen och hoppas på att förbättra min placering från ifjol (då slutade Samuel Brännlund på 16:e plats som och var bäste svensk på herrsidan, vår anmärkning). På sommaren cyklar jag ute i så många discipliner jag hinner med.”
 • Martin Härberg
  ”Är 37 år och en före detta elitorienterare som funnit glädjen igen att träna seriöst, målinriktat och tävla inom E-cykling. Anledningen till det är att E-cykling är så flexibelt och lättillgängligt.”
 • Martin Lindqvist
  ”Bor i Ålem cirka tre mil norr om Kalmar med min sambo Amanda och våra två barn Matheo och Maya.
  Jag kom i kontakt med cyklingen 2014 via triathlon och blev fast direkt. Hjärtat slår just nu lite extra för gravelcykling.
  Tävlar för Team Kalmarsund Cykel utomhus och Team Movistar inomhus.”

 • Johan Norén
  Han är rutinerad i E-cycling. Han var bäste svensk på herrsidan när officiellt VM arrangerades för första gången för nära nog exakt två år sedan. Norén kommer som så påfallande många duktiga i E-cycling från en helt annan sport. Han var tidigare tennisspelare, men nu mountainbikecyklist med stark TT-kapacitet – och så har kan kört Zwift sedan 2018.

Text: SCF
Foto: Privat


Vi tackar våra fantastiska samarbetspartners!