Alla grenar
e-cycling

KLART: Tio svenska E-cyklister ska tävla för Movistar eTeam

Sverige har varit  framgångsrikt inom E-cycling. Nu kommer inte mindre än tio svenska cyklister kommer tävla tillsammans med World Tour-laget Movistar Teams e-sportssektion (Movistar eTeam) i den nya elitserien Zwift Grand Prix. Samarbetet utgår från det svenska E-cyclinglaget Team Swedish Zwifter (Team SZ).

I takt med att kvällarna blir allt mörkare kommer starten för höst- och vintersäsongens E-cycling allt närmare. Denna yngsta gren inom cykelsporten spås en fortsatt tillväxt och snabb utveckling nu i vinter. Flera nationella tävlingar kommer anordnas, inklusive SWE Cup-serien och ett SVT-sänt SM i Skövde. Internationellt kommer fokus vara på den nya elitserien, Zwift Grand Prix, på kvalificeringslopp och VM-finalen, UCI Cycling Esports World Championship.

Det är i Zwift Grand Prix som den nya svenska sektionen av Movistar eTeam har som huvudmål. Rollen som manager och teamcar för den svenska delen av Movistar eTeam får Jerry Eriksson respektive Linda Tufvesson. Jerry Eriksson, som är team manager för satsningen, sammanfattar den så här:

”Våra svenska åkare, fem damer och fem herrar, kommer komplettera Movistar eTeams befintliga trupp. Vi kommer att samarbeta kring planering, lagledning, stöd till åkare och strategival för tävlingarna. Både åkare och lagledning ser mycket fram emot denna möjlighet att få tävla tillsammans med ett professionellt cykellag.”

Zwift Grand Prix är en lagtävling i en serie om sex stycken lopp där nya tävlingsformat, exempelvis sprintlopp med utslagningsförfarande, kommer testa åkarnas förmågor – både individuellt och som lag.

Tävlingarna kommer vara utspridda över hösten och vintern, sändas via Youtube på fredagar med start  23 september.

Juan Pablo Morinero, marknadschef för Movistar Team, säger så här om satsningen:

”Detta handlar inte bara om att dela på våra åkare. Det är en mycket mera djupgående överenskommelse. Vi vill dela kunskap, organisationsstruktur och det redan bevisat framgångsrika konceptet som det svenska laget utvecklat, för att skapa ett verkligt globalt esportlag. Vi kommer ha roligt när vi cyklar inomhus och bidra till att sporten växer.”

Conny Björnehall, grengruppsansvarig för E-cycling på Svenska Cykelförbundet är glad över att se fler svenska åkare i internationella sammanhang:

”Våra svenska cyklister är mycket duktiga och det känns extra kul att man uppmärksammas av internationella lag. Detta är bra för både Sverige och sporten.”

De svenska åkarna består huvudsakligen av tävlingsaktiva cyklister från både landsvägs- och mountainbikesidan men också några rena E-cyclingspecialister, såväl som en triathlet. Flera är mycket erfarna med tidigare meriter från tävling på de allra högsta nivåerna inom E-cycling.

Svenska cyklisterna i Movistar eTeam

  • Marlene Bjärehed
  • Lisa Hermansson
  • Jessica Edqvist
  • Mika Söderström
  • Sonja Cieciel
  • Samuel Brännlund
  • Martin Lindqvist
  • Johan Lindbom
  • Henrik Öijer
  • Jonas Bjärehed

Text: SCF
Foto: Movistar eTeam