Alla grenar
e-cycling

Lyft för E-cycling – högaktuellt för SM-veckan vinter 2023

Svenska Cykelförbundet kommer med mycket stor sannolikhet få med ytterligare en sport som kommer synas under en SM-vecka. Det är E-cycling som på onsdagsmorgonen presenterades som en av de idrotter som är aktuella för SM-veckan i Skövde januari 2023. Det ser ut att bli två cykelsporter under SM-veckan i Skövde då trial är kvar på programmet.

”Det här var verkligen JÄTTEROLIGT, också ett stort steg framåt för sporten att finnas med på SM-veckan – ett lyft för E-cycling. Det är stort för oss som håller på med E-cycling i Sverige att vi är med på allvar som övriga sporter. Men det är också ett bra sätt att sprida cykelsporten och nå nya målgrupper”, säger Conny Björnehall, som är ordförande i grengrupp E-cycling på SCF.

Nu är det inte helt klart.  Ansökan har passerat styrgruppen som kommer från Skövde kommun, Riksidrottsförbundet och SVT. Men nu ställs vissa krav på sporterna. En viktig förutsättning för att E-cycling ska bli helt klart för SM-veckan är att hinna få alla avtal på plats enligt tidsplan. Grengrupp E-cycling har redan en genomtänkt plan även för detta, så det ser helt enkelt mycket ljust ut.

Snacka om att beskedet som Conny och SCF-grengruppen fick redan under tisdagen gav inspiration att fortsätta arbetet med deltagandet i SM-veckan i Skövde,  som avgörs 30 januari–5 februari 2023.

Conny Björnehall och grengrupp E-cycling är glada över beskedet om att det är nära med deltagande i SM-veckan vinter 2023.

”Ja, nu är ju sporterna presenterade och vi har en en plan för de krav som kommer att ställas på oss. Min uppfattning är ju att man är med om man bara kan leva upp till förväntningarna och det kommer vi att klara.”

E-sporten har växt sig stark under ett par coronavintrar. Förhoppningsvis kommer det en normal vinter och då sitter inte det här beskedet fel för att sporten ska fortsätta att växa.

”Nej, det kommer väldigt, väldigt lägligt. SM kommer perfekt; i slutet av januari i anslutning till vår egen SWE Cup och så ett nytt VM just efter. Det primära blir att lyfta E-cycling till den stora massan – nå en publik”, säger Conny Björnehall.

”Vi ser fram emot det här eventet oerhört mycket; redan nu har vi börjat planera för roliga och spännande grejor. Nu ska vi sätta färdlinjen och bestämma vart vi vill med vår sport.”

Är det snabbheten i att leverera resultat i den allt mer avancerade tekniken kring sporten som är den största utmaningen?

”Ja, en av dem, vi är ju pionjärer som får produktutveckla sporten samtidigt som vi är en del av den. Det är priset av att vara längst fram, men vi mognar och blir bättre hela tiden…”

De egna sändningarna från SWE Cup har lockat över 3000 tittningar.

”Vi har ett ganska unikt koncept och en bra paketering som vi ska jobba vidare på nästa år.”

Nu närmast laddar Conny och grengruppen för att sända VM den 26 februari där Sverige och Cecilia Hansen har en medalj att försvara och inte minst på damsidan har ett starkt lag.

Nya idrotter på SM-veckan vinter i Skövde är förutom E-cycling, simulatorgolf och rullstolshandboll. Brottning, draghund, parallellslalom och dans är tillbaka på SM-veckan programmet igen”, skriver RF i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

”Skövdes förutsättningar med arenor, och det stora intresset att vara med på SM-veckan, har gjort att vi kunnat skapa en rolig och spännande mix med flera nya idrotter på programmet, säger Maria Hallberg, SM-veckans projektledare på Riksidrottsförbundet.

Vi tycker att vi har fått till en bra bredd av idrotter till SM-veckan i Skövde. När vi ansökte om att bli värdstad hade vi som mål att koppla evenemanget till ”spelstaden” Skövde som lyfter ny teknik och innovationsförmåga. Därför är det extra roligt att flera idrotter ansökt med virtuella grenar som E-cycling, simulatorgolf och virtuell bilsport till SM-veckan, säger Micael Worbin, lokal projektledare på SM-veckan i Skövde.

Därmed har Svenska Cykelförbundet tre sporter med på SM-veckan sommar i Linköping i år och två sporter på SM-veckan vinter 2023. Cykeltrial är nämligen glädjande nog  kvar på programmet när SM-veckan vinter för första gången arrangeras i Skövde.

Text: Tomas Larsson/SCF  Foto: SCF