Meny
e-cycling

Allt du behöver veta inför VM i e-cycling på Zwift

Med två dagar kvar till UCI Cycling Esports World Championship den 9 december, är det hög tid att reda ut hur det egentligen funkar med ett virtuellt VM. Var kan man följa tävlingarna och hur håller man koll på att deltagarna inte fuskar. Vi har tagit ett snack med Conny Björnehall som gjort sitt bästa för att försöka besvara frågorna.

Hur många länder deltar?
Svar: 22 länder har accepterat inbjudan och uppfyller kraven på att få vara med

Hur många deltagare totalt?
Svar: Kvinnor 55, män 78

Hur funkar det rent praktiskt när folk sitter i 22 länder och tävlar mot varandra? Hur samordnas det?
Svar: Eftersom Zwift och E-cycling bygger på att man kan koppla upp sig hemifrån så är det inte ett så stort problem. Alla dessa cyklister är vana vid E-cycling och plattformen har stöd för väldigt många samtidiga cyklister. Det kräver dock mycket planering och koordinering för denna typ av event.

Vem kontrollerar att det inte förekommer fusk?
Svar: Det finns väldigt många kontrollinstanser för att motverka och för hindra detta. Zwift och UCI har ställt hårda krav på cyklisterna och vi som förbund hjälper våra cyklister att uppfylla dessa. Dels så har alla cyklister fått utskickat en fabrikskalibrerad trainer som inte går att kalibrera om själv. Man har också stränga krav på vilken utrustnings som skall användas. Vikt och längd videos skal skickas in 72 timmar innan loppet och cyklisterna kommer att filmas under hela loppet.

Doping inom e-sport är en het fråga, hur kommer dopingkontrollerna genomföras?
Svar: Doping är en stor fråga inom all sport. Våra cyklister ingår i den Nationella antidopingpoolen och man har också närvaroregistrering på cyklisterna. Alla cyklister som tävlar i VM har samma tuffa krav som man måste uppfylla.

Var kan man följa sändningarna?
Svar: Vi kommer ha ett försnack och även kommentera hela loppet utan bild på SWECyclings Youtubekanal från klockan 14.30 HÄR. Racen följs av eftersnack och förhoppningsvis segerintervjuer. Live kan man följa VM på lite olika kanaler. I bifogad länk finns en lista med länkar till olika medier som sänder. HÄR

Blir det några prispengar till de bästa cyklisterna?
Svar: Ja, även om jag tror att äran och titeln är det viktigaste så finns det prispengar också. 1:an får 8000 euro, 2:an får 4000 och 3:an får 2000 (samma för dam och herr)

Hur är formen hos de svenska cyklisterna?
Svar: Den är väldigt bra! Vi hade ett förberedelselopp förra veckan och då visade man verkligen framfötterna mot tufft Skandinaviskt motstånd. Samuel kom 2:a och både Olof och Johan var med i 1:a klungan. Emma vann sitt lopp just före Marlene och dom två var faktiskt ganska ohotade under loppet. Cecilia hade inte möjlighet att köra loppet men är i väldigt bra form.

Okej, vem vinner då?
Svar: Det är väldigt svårt att säga. Jag tror dock ärligt att vi kommer att se svenska cyklister på pallen både på herr och damsidan. Sedan kommer det att vara dagsform och extremt små marginaler som avgör. Men det kommer att bli väldigt spännande och roligt!

LÄS MER: Säg hej till den svenska VM-truppen


Här kan du följa UCI Cycling Esports World Championship 2020

9 december: Swecycling Youtube klockan 14.30

Zwift: Länkar till kanaler som sänder VM