Alla grenar
Cykelcross

Vassa lopp av de unga CX-vinnarna på SM i Västerås

Det blev både rafflande draman och riktiga uppvisningar när ungdomarna startade upp cykelcross-SM. 2022 års CX-mästerskap avgjörs redan i helgen på Västerås CK:s vackert belägna slingor i grusgropen i Hökåsen.

Tätcyklisterna i killarnas 13–14-årsklass bjöd på lördagens mest spännande SM-uppgörelse. Theo Alkell vurpade tidigt och var rejält trött när han kom i kapp och tre cyklister radade upp sig varv efter varv.

Det var inte minst Faluns Isak Unger och Uddevallacyklisten Elias Vändel som tydligt styrde skeendet i det läget av loppet. De hade bra tryck i pedalerna i den lite tekniska knixen efter sjökanten.

Theo Alkell bidade sin tid i en rafflande uppgärelse när de första SM-medaljerna i P13-14 år när det gäller cykelcross delades ut.

”I början var taktiken bara att hänga på för de försökte väldigt svåra ryck. Men på sista varvet kändes det riktigt bra. Jag testade ett ryck och när jag tittade bakåt såg jag att de inte orkade agera. Det är mitt första SM-guld så det känns bara så jäkla bra”, säger Theo Alkell efter den högtidliga medaljutdelningen med följande prispall:

 1. Theo Alkell, CK Uni 32.58
 2. Isak Unger, Falu CK 33.00
 3. Elias Wändel, Uddevalla 33.05

I flickor 13–14 handlade det om IK Trastens Elinore och Linnea Nilsson som stod för var sitt imponerande lopp och fick ta emot det första SM-guldet och -silvret i den klassen av CX-förbundkaptenen Dennis Wahlqvist.

 1. Elinore Nilsson, IK Trasten 34.49
 2. Linnea Nilsson, IK Trasten 35.00
 3. Nora Fransson Falu CK 39.52

I bägge de äldsta ungdomsklasserna fick vi se riktiga uppvisningar, I flickor 15–16 var det Elin Ålsjö som tog kommandot från start till mål och Uppsalaklubben CK Uni knep ett andra guld. Hemmacyklisten Alva Felldin kämpade på bra och vann kampen om silvret.

Så här säger Elin Ålsjö själv om guldloppet:

”Jag kände att jag hade bra flyt och ville ha en lucka redan på första varvet. Banan var bra men ganska teknisk i ett var vändningar och jag vurpade vid en av dem. Men det var ingen fara. På sista varvet kände jag att jag började smälta in i det så om jag inte skulle vurpa igen kändes det lugnt. Cykelcross är riktigt kul! En annan cykelupplevelse – med mycket sand och lera.”

 1. Elin Ålsjö, CK Uni 45.33
 2. Alva Felldin, Västerås CK 46.25
 3. Olivia Palmqvist, Knivsta CK 46.40

I killarnas 16-åtsklass var Vilmer Ekman verkligen stark. Han hade fullt klipp i pedalerna även på de sista varven i slutet av långa uppförsbacken efter varvningen.

”Det var roligt att se Vilmer köra i dag; inte ofta att de just ser så starka ut i så tidig ålder. Sedan är förstås killarna i den åldern olika långt framme fysiskt, men det ska bli kul att följa framöver. Ett fin lopp av Elin också”, säger Dennis Wahlqvist spontant just efter att Ekman satt händerna i luften efter målgång med en rätt van segergest.

 1. Vilmer Ekman, Biketown Cycling Club 37.16
 2. Nils Johansson, IK Hakarpspojkarna 38.39
 3. Victor Hedås, Varberg 38:51

I de allra yngsta ungdomsklasserna, som inte hade SM-status men väl gällde Groopencrossen, segrade Elsa Widell från Borås och Oliver Emanuelsson från CK Wänershof.

Boråstjejen Elsa Widell före hemmacyklisten Ellen Felldin i första tuffa backen.

Oliver Emanuelsson trampade på bra redan från start när H10-12 var först ut på lördagen.

Mycket mera bilder och filmklipp, veteranklasser och förstås söndagens junior- och seniorlopp senare under helgen. Alla lördagens resultat hittar ni HÄR!

Foto: Tomas Larsson/SCF