Meny
Cykelcross

Så ser svenska CX-läget ut efter mellandagsloppen och inför VM

Med nationsmästerskap för de flesta andra CX-cyklister blir det välbehövlig vila och återhämtning för svenskarna. Men det har sett bra ut i Belgien på slutet för såväl Ville Merlöv, Filip Mård och inte minst Alma Johansson. De två sistnämnda ska köra VM, så kolla in vad förbundskaptenen Dennis Wahlqvist säger om läget!

I Herentals, också det i Belgien, slutade Filip Mård på plats 30. Då ska man beräkna att det inte oväntat var totaldominans av cyklister från Belgien och Nederländerna. Långt ifrån alla kommer att få köra VM…

…och Alma Johansson bara fortsätter att imponera. Andraplatsen i Gullegen som redan är avrapporterad avlöstes av en sjätteplats nu när bredden på toppen var större.

Holländskan Leonie Benteveld vann och Alma hade åter igen en härlig kamp med de duktiga kanadensiska systrarna Holmgren. Och Alma framstår mer och mer som ett rejält bra svenskhopp i VM som avgörs i USA i slutet av januari.

Ville Merlöv satte två fina placeringar i dessa lopp. Först 16:e i Gullegen uppe i hörnet av Västflandern och sedan en finfin tolfteplats i Herentals. Det var 43 startande och fyra minuter upp till segraren David Haverdings från Nederländerna. Ett bra lopp av Ville.

 

Merlöv kör inte VM. Det gör däremot Paul Greijus som har kört nere i Europa under hösten och hade en blixtrande form i slutet av den svenska säsongen.

Nu valde han till sist träning på hemmaplan under mellandagarna men kommer eventuellt liksom någon av de andra köra i Hoogerheide 23 januari som är lika med världscupavslutning och ligger bra i tiden som VM-genrep. Årets VM avgörs i Fayetteville, Arkansas, den 29-30 januari.

I helgen är det nationsmästerskapsdagar – Sverige hade sitt i slutet av november på grund av väderdispens – men i alla fall Alma ska tävla mera även innan VC-avslutningen.

Så här säger CX-förbundskaptenen, Dennis Wahlqvist om VM-läget för junioren Alma Johansson efter den senaste tidens tävlande i mestadels Belgien.

”Alma har kört nere i Europa mycket över hösten och vintern, kör bra alla race – och får med sig fina resultat mot VM”, säger Dennis Wahlqvist.

Om unga U23-cyklisten Filip Mård sammanfattar Dennis läget så här:

”Filip också kört mycket nere i Europa. Som förstaårs-U23 har Filip kört mycket starkt. Det har varit stenhårda U23-klasser. Extra starkt kört på nyårsdagen.”

Vad säger du om VM-chanserna för Alma, Paul och Filip?

”Då VM är i USA är det svårt att veta hur det blir med deltagare, men jag hoppas och tror att cyklisterna med en bra dag kan nå topp 15-placering – om inte bättre.”

Text: Tomas Larsson/SCF