Alla grenar
Cykelcross

Missa inte höstens publikvänligaste UCI-tävling i Täby Park

Uppdaterad version med länkar till livesändningarna från loppen (scrolla ned på sidan)

Den 19-20 oktober är det dags för Stockholm Cyclocross Weekend i Täby Park. Under två dagar kommer det köras både SWE Cup och UCI-tävlingar på den helt nybyggda cykelcrossbanan.

– Cykelcross är en fantastiskt rolig sport att titta på och MTB-Täby har lagt ner mycket tid och byggt en helt ny bana inför tävlingarna, säger Marcus Johansson, förbundskapten för cykelcross (CX).

Under helgens CX-tävlingarna deltar elitcyklister från norra Europa, och särskilt från Belgien där CX är något av en nationalsport vintertid  – en tävling kan locka uppemot 60 000 åskådare.
I Sverige är intresset för disciplinen däremot liten och kanske mer en rolig motionsform för många landsvägscyklister under lågsäsong. Loppen körs runt banan med uppbyggda hinder och det gäller att komma längst på en förutbestämd tid. Dameliten kör mellan 40 och 50 minuter och herrarna i 60 minuter och det får gärna vara så lerigt och blött som möjligt.

Den 15 oktober är sista anmälningsdag och Marcus Johansson hoppas att fler svenska anmälningar trillar in, särskilt i damelitklasserna.

– Det är två tävlingsdagar för att deltagarna ska kunna få ihop så mycket UCI-poäng i möjligt. Och det finns fina prispengar i potten.

Visionen för Stockholm Cyclocross Weekend är att det ska bli en tävling som återkommer årligen och att det blir en naturlig del av Täby. Klubben MTB Täby har fått 60 000 i bidrag av kommunen för att bygga banan, man har också fått medel via ungdomslyftet och 120 000 kronor från Stockholms Idrottsförbund, samt nästan 30 000 kronor via crowdfunding.

Maria Campos Björqvist, marknadschef för Täby park, säger till tidningen Mitt i Täby att det var självklart att satsa på den nya banan i en stadsdel som byggs som en cykel- och gåstad.

– Det känns helt naturligt att satsa på en sport som cykelcross, som vem som helst kan lära sig. Ungdomar behöver röra på sig och det här är ett roligt sätt att göra det på. Det är kärnan i varför vi valt att satsa på det här, säger hon. 

Stockholm Cyclocross Weekend pågår mellan 19-20 oktober på den nya banan i Täby park. 

Anmäl på swecyclingonline senast den 15 oktober

https://solidsport.com/scf/watch/stcokholm-cyclocross-weekend-2019-dag-1

https://solidsport.com/scf/watch/stockholm-cyclocross-weekend-dag-2

Här finns mer information om UCI-tävlingarna

Helgen den 19-20 oktober samlas den absoluta världseliten i CX på Täby Park där det blir UCI-tävlingar i dagarna två.