Alla grenar
Cykelcross

Lerigt och givande när CX-läger i Knutstorp avslutades med lopp

Det blev ett blött, tufft men givande CX-läger på Ring Knutstorp. Unga åkare som Ville Merlöv och Vilmer Ekman trivdes verkligen i lervällingen på det avslutande träningsloppet.

SCF-lägret för framtidens cykelcrossåkare inleddes under lördagen med ett pass med olika slags intervallträning och det andra hade teknikfokus.

Under söndagen vann Ville Merlöv ett träningslopp, Musettecrossen, med många deltagare. Merlöv vann en spännande juniorkamp om SM-bronset härom veckan. Han är bara 16 år fyllda och förstaårsjunior i cykelcrossen  som redan är mitt uppe i 2022 års säsong.

På Ring Knutstorp var det lervälling när det arrangerades en träningstävling i slutet av förbundets läger. Där besegrade Merlöv även några av de bästa seniorelitåkarna där bland annat lägerledaren och svenska mästaren David Eriksson deltog.

”Jag tycker om när det är sådana här förhållanden. Det är så här cykelcross ska vara. Men nu blir det en långdusch med kläderna på”, säger Ville Merlöv till SVT Skåne.

Från lägergänget gladde även jättetalangen på ungdomsidan, Vilmer Ekman som har ett år kvar i U16-klassen. Så här gick det i Musettecrossens sista race:

  1. Ville Merlöv 50.38
  2. Vilmer Ekman 50.57
  3. Alvin Dahl 51.42

Stina Kagevi var bästa dam i det stora startfältet på den tekniska och stentuffa banan då det var väldigt mycket lervälling.

Intresset för cykelcross börjar bli rätt stort även i Sverige. I Belgien och Nederländerna är cykelcross stort; inkörssporten till landsväg för nästan alla ungdomar. Förbundskaptenen Dennis Wahlqvist och ledarkollegorna Åsa Erlandsson samt aktiva cyklisterna Filip Stark och David Eriksson kunde räkna in fjorton deltagare på lägret som rätt snabbt blev fullbelagt:

Juniorer: Stina Kagevi, Paul Greijus, Acke Dahlblom, Adam Nylander, Oscar Lilja, Ville Merlöv, Alvin Dahl och Rasmus Alm.

Ungdom 15-16 år: Thea Persson, Vilmer Ekman, Emil Oskarsson, Ville Torbrink, Markus Karlsson och Olle Isaksson.

Det verkar som de flesta var nöjda med lägret och vi vill tacka alla inblandade som hjälp till med att få till detta läger och hoppas att alla cykelcrossare kommer på Swe cup-finalen på Ring Knutstorp 11-12 december, säger Dennis Wahlqvist.

Text: Tomas Larsson/SCF

Bilder: Musette, kolla in många fler på musette.se och @musettemalmo!