Cykelcross

KLART: Cykelcross-SM i november avgörs vid Gekås camping i Ullared

Väldigt många besökare i närområdet och bra förutsättningar att få till en fin SM-bana. Nu är det spikat att SM i cykelcross, som avgörs 23–24 november 2024, ska köras i Ullared! Peter Larsson och Hans Mård ska arrangera CX-SM invid Gekås camping.

”Otroligt glädjande att vi får till SM i CX med denna erfarna arrangör, Peter och Hans brinner verkligen för CX och kul att de får till det på en av Sveriges mest kända platser. Blir intressant och se om vi kan få en del publik från Gekås Ullareds julhandel att stanna till och se dessa grymt fina tävlingar. Jag ser med stort intresse fram emot detta”, säger Svenska Cykelförbundets tävlingsansvarige Jonas Haglund.

Det var vid den andra av två fina SM-tävlingar vid Ring Knutstorp som idén kom till. Peter Larsson berättar:

”Jag och Hasse Mård stod vid SM-tävlingarna senast i Knutstorp och spekulerade lite om var nästa års SM skulle kunna vara. Det fanns inget givet alternativ som vi kände till. På hemvägen från Knutstorp kom jag att tänka på Ullared och Gekås campingområde. När jag kontaktade Gekås camping så var de välkomnande och positiv till idén. Jag och Hasse Mård beslutade oss för att ta på oss arrangörsrollen och fullfölja idén med att arrangera SM i cykelcross i Ullared. Ett spännande upplägg som vi tror kommer mottagas väl från både cykelcrossens aktiva, ledare och publik samt Gekås besökare.”

Peter Larsson har tidigare bland annat arrangerat SWE Cup i Varberg, som i höstas hade UCI-status. Hans Mård har varit tävlingschef i Täby, vars UCI-tävling 2023 även var en deltävling på den nya Europacupen.

Nu tar de alltså cykelcrossen till ett oväntat men spännande område med tanke på att Gekås varuhus brukar utpekas till Sveriges största besöksmål.

Men det är även så att terrängen lämpar sig bra för att bli en cykelcrossbana, enligt Peter Larsson som är bra på att fokusera på möjligheter i stället för problem när det gäller att arrangera cykeltävlingar.

”Banan kommer byggas på ett campingområde med mycket gräsytor. Vi kommer också försöka nyttja den terräng som finns i området för att göra banan så utmanande vi tycker att en SM-bana bör vara. Det finns bland annat en skidbacke med alla de höjdmeter som banan kan komma att behöva. Campingen ligger vackert vid Hjärtaredån och även om det i dagsläget är en oprövad plats, tror vi att vi kan förvandla området till en fantastisk bra cykelcrossarena. Men det återstår att se”, säger Peter Larsson.

Ja, 23–24 november får både alla i Cykelsverige som gillar CX och Gekås besökare se vad det blev av denna kreativa SM-plan.

Cykelcross-SM i Ullared gäller 2025 års mästerskap då Svenska Cykelförbundet har dispens att tidigarelägga CX-mästerskapshelgen från slutet av januari.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Håkan Wassberg 


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners.