Alla grenar
Cykelcross

Dennis Wahlqvist blir ny förbundskapten för cykelcross

Dennis Wahlqvist blir ny förbundskapten för Cykelcross från 1 oktober. Dennis arbetar idag som mekaniker och säljare för Allebike i Alingsås och har en gedigen erfarenhet av både nationella- och internationella mästerskap med flera framstående placeringar i både XCM och XCO. Han har även arbetat som konsult på Cykelgymnasiet i Skara och för Guided Heroes.

– Det känns roligt att få förtroendet från förbundet och jag längtar efter att få köra igång, säger han.

Dennis har en bakgrund som landsvägscyklist och är fortfarande aktiv XCM-cyklist, men har inte längre några egna ambitioner att tävla EM eller VM. Däremot tror han att erfarenheten från stora tävlingar och hur man ska lägga upp tuffa lopp kan komma väl till pass i rollen som förbundskapten. CX cyklar han numera mest för att det är roligt.

– Det känns tryggt att ha backning från grengrupp CX med bland annat rutinerade Marcus Johansson (tidigare förbundskapten cx). Jag har lite tankar på hur vi skulle kunna lägga upp säsongen men vi har inte hunnit pratat ihop oss ännu, och jag vet inte riktigt hur tävlingssäsongen kommer bli med tanke på corona. Vi har några duktiga cyklister i Sverige och det skulle vara kul att få ut fler yngre på mästerskap.

Vad är din bästa egenskap som ledare?

– Jag är allround och har bredd med erfarenhet från VM, EM och världscuper, och så har jag mekanisk kunskap som är bra att ha. I cross är det mycket som kan strula i leran.

Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson välkomnar Dennis som ny förbundskapten och ser fram emot att följa hans uppdrag med stor tillförsikt.

– Dennis har en gedigen bakgrund som elitcyklist på högsta nationella nivå och har även en bra erfarenhet av CX, både som cyklist och som arrangör. Han har visat stor ambition och motivation att ta sig an uppgiften som Förbundskapten CX och kommer kunna skapa de bästa förutsättningarna för våra landslagscyklister att utvecklas.


Dennis Wahlqvist

Bor: I Alingsås

Ålder: 26 år

Familj: Sambo Ellinor och två hundar, flatcoated retrivers. Son till Lars Wahlqvist, landsvägscyklist med OS-meriter.

På fritiden: Cyklar mycket, har lite egen skog som vi grejar med och bygger egna banor i.

Snabb-cv: Har arrangerat flertalet cykeltävlingar, bland annat sverigecup i cyclocross
samt diverse träningstävlingar. Har även agerat banläggare till UCI. Gått på Cykelgymnasiet i Skara och arbetat som konsult för skolan. Tränat flera motionscyklister via Guided Heroes.

Aktuell: Ny förbundskapten för cykelcross. Uppdragsanställning

Dennis Wahlqvist, ny förbundskapten CX. FOTO: Valentin Baat

Cykelmeriter:

2018

3:a XCM SM 

2:a Långa lugnet, Mitsubishi MTB Challenge

3:a Mörksuggejakten, Mitsubishi MTB Challenge

2017

1:a Ränneslättsturen, Mitsubichi MTB Challenge 

2:a Cykelvasan

3:a XCM SM 

2016

1:a U23 XCO SM 2016

Dennis Wahlqvist. Foto: Valentin Baat