Alla grenar
Cykelcross

Mård starkast i CX-avslutning – vann SWE Cup-totalen

Arrangerande Åstorps CK ställdes på hårda prov under Ring Knutstorp, inte minst i söndagens snö, under CX-pokalen och SWE Cup. Men det ar ändå på plussidan så en hel del lera och fina CX-dueller ändå. Filip Mård gav ett fint formbesked inför USA-VM om drygt en månad och toppar även totalen. Anna Eriksmo vann också dubbelt på damsidan men får nöja sig med andraplatsen i totalen.

Filip Mård var grymt stark hela helgen. Han gick hårt från start, malde sedan bara på i snön – och vann SWE Cup-avslutningen i överlägsen stil före SM-vinnaren David Eriksson. Omvänd ordning gentemot i Västerås med andra ord. Kan Mård fortsätta den här kurvan en dryg månad till fram till U23-klassen i VM blir den USA-resan väldigt intressant att följa.

Det var i stället junioren Oscar Lilja som var närmast efter i spåret. Det räckte förstås till en seger i juniorklassen  SWE cup-avslutningen.

”Bakom Filip och Oscar var det omkastningar hela tiden och ett riktigt roligt lopp att följa. Många som fick svårt att trycka i SPD-klossen i pedalerna när snön och lera blev som en isklack som det kan bli på fel vallade skidor. Jag vill tack för denna svenska CX-säsong och vi ses åter nästa höst”, säger förbundskaptenen Dennis Wahlqvist som närvarade under söndagens race.

Så här slutade herrarnas elitklass:

 1. Filip Mård, KIA Cycling Team CK, 50.34
 2. David Eriksson, Giro Cycle Club, 55.01
 3. Christoffer Wall, CK Ringen, 55.09

I juniorkampen var det Skåne mot Nyköping eller CK Ringen mot ML Sports Club. Oscar Lilja var till sist 29 sekunder före JSM-tvåan Alvin Dahl och mera marginal till Ville Merlöv som trivdes så bra i lervällingen i på Ring Knutstorp för två veckor sedan. Så här slutade det i siffror:

 1. Oscar Lilja, CK Ringen 53.07
 2. Alvin Dahl ML Sports Club, 53:36
 3. Ville Merlöv, Roslins CK, 55.37

I damernas elitklass visade Anna Eriksmo jättebra form och inställning när söndagen bjöd på snö och kyla.

 1. Anna Eriksmo ,Beijers Coaching CK 55.44
 2. Anna Persson, Staffanstorp CK 58.26
 3. Ida Ullstrand, Kolmårdens Mountainbike Klubb, 1.10.32

Dansk seger i SCF Ungdomscupsavslutning H15-16 i form av Nicolai Koldby Andersen närmast före Varbergs Victor Hedeås

I SCF Masterscup imponerade Jon Bokrantz, Aktivitus SC, i H30 när han vann före Oscar Ekstam, Borgholm CK. I H40 vann Jons klubbkompis Manfred Kronbrink och i H50 Anders Ljungblad, Göteborg.

Alla resultat från söndagens SWE cup-avslutning HÄR!

Kolla in arrangörens stream från ungdomsklasserna i SWE cupavslutningen HÄR, junior- och senioreliten HÄR!
Det skiljer en hel del i antalet deltävlingar som toppcyklisterna har startat i, men Mård i topp även i totalen:
 1. Filip Mård 430
 2. David Eriksson 350
 3. Filip Stark Team Ormsalva 346

På damsidan var Clara Lundmark reda klar segare innan Ring Knutstorp. Mest spännande om tredjeplatsen där Ida Ullstrand slutade 25 poäng före Motalas Amanda Mikaelsdotter.

 1. Clara Lundmark Norbergs CK 427
 2. Anna Eriksmo Beijers Coaching CK 380
 3. Ida Ullstrand Kolmårdens Mountainbike Klubb 316

I juniorklasserna vann Alvin Dahl respektive Där såg SWE Cup-pallarna ut så här i totalen:

 1. Alvin Dahl ML Sports Club 441
 2. Ville Merlov Roslins CK 392
 3. Rasmus Alm Trosabygdens OK 320

I damjuniorklassen hamnade Zoe Backstedt, som tävlar för Storbritannien internationellt, tvåa efter ett gästspel med två segrar. Stina Kagevi segrade:

 1. Stina Kagevi Kia Cycling Team CK 315
 2. Zoe Backstedt Tormans-ACROG Storey Racing 200
 3. Xaydee Van sinaey, Acrog-Tormans Balen och Alma Johansson Mölndals CK 168

I äldsta ungdomsklasserna segrade två stora framtidshopp: Vilmer Ekman, Biketown, och Elin Ålsjö, CK Uni. Alla totalställningar i SWE cup 2021 hittar ni HÄR!

***

Lördagens CX-pokal var sammanslagen mellan juniorer och seniorer och i stället en A- och B-klass. Och de unga fortsätter att ta för sig. I A-klassen stod det mellan U23-cyklisten Filip Mård och junioren Oscar Lilja när det gick RIKTIGT fort på andra varvet och slutliga trean Filip Stark samt fyran Alvin Dahl ställdes av. Mård var till sist 46 sekunder före Lilja.

 1. Filip Mård KIA Cycling Team CK 45.09
 2. Oscar Lilja CK Ringen 45.55
 3. Filip Stark Team Ormsalva 47.26

I damernas huvudklass var till sist Anna Eriksmo, liksom under söndagen, klart starkast efter att till en början haft en kamp med Anna Persson, men varit klart starkast på slutet.

 1. Anna Eriksmo Beijers Coaching CK 44.35
 2. Anna Persson Staffanstorp CK 47.01
 3. Frida Wikström CK Uni 52.26

De danska ungdomarna var starka, men kul att se supertalangen Vilmer Ekman, Biketown Cycling Club, vinna en fin kamp mot Nicolai Koldby Andersen, CK Aarhus, med dryga minuten.

Det var lite tunt i startfälten i vissa klasser men inte H13-14. Där vann, liksom i söndagens SWE cup, Anderstorps OK:s Oscar Lorentsson.

Övriga klassegrare: danskt i D 15-16 i form av Sara Aaboe Kallestrup och i yngsta pojkklassens Gustav Gaardsmand. I tjejernas yngre klasser segrade IK Trastens Elinore Nilsson och Tilde Lingmerth, Eksjö. Samma som i söndagens SWE cup även där.

Alla resultat från lördagens CX-pokal HÄR!

Text och foto: SCF