Alla grenar
Cykelcross

CX-Pokal och Swe Cup inställt: ”Hela Uppsala är som ett stoppljus”

Uppsalaklubben CK UNI som helgen den 14-15 november står värd för XC-Pokal och SWE Cup, har valt att ställa in båda tävlingarna. Detta efter att Folkhälsomyndigheten, i samråd med bland annat smittskyddsläkaren i region Uppsala, fattat beslut om att skärpa de allmänna råden.

Klubbens ordförande Mikael Månsson säger att hela Uppsala är som ett stoppljus just nu och att det känns bra att beslutet om att ställa in är fattat.

– Känslan är att de tillfälliga råden kommer gälla minst till jul och nyår. Eftersom att vi planerade för ett två-dagars-event, hade det dessutom varit en extra utsatt situation för de som skulle bo över. Men vi kör gärna nästa år då vi har hela konceptet klart, säger Mikael Månsson.

Klubben har även valt att ställa in all inomhusträning och delar in utomhusträningen i smågrupper om max 12 personer.

– Just nu sker all fysträning utomhus. Ända sedan restriktionerna införde i våras har vi delat in oss i mindre grupper även när vi kör landsväg. Vi kommer fortsätta ta det lugnt och fint, så får vi se var som händer framåt.


Mellan 20 oktober fram till 3 november uppmanas alla som vistas i Uppsala län att:

  • undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel och
  • om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Riksidrottsförbundet har efter dialog med Folkhälsomyndigheten fått förtydligande att idrottsverksamhet som bedrivs enligt de allmänna råd som gäller i hela landet kan fortsätta som tidigare, men med följande tillägg:

  • Idrotter där nära fysisk kontakt är en väsentlig del av idrotten, som exempelvis många kampsporter, bör skjuta fram tävlingar och ändra upplägg och innehåll i träning så att nära fysisk kontakt undviks till dess att nya rekommendationer kommer från Region Uppsala.
  • Idrottsutövare, ledare och domare ska i möjligaste mån undvika att använda kollektivtrafik i samband med sitt idrottsutövande.
  • Idrottsverksamheter ska i den mån det är möjligt genomföras utomhus.
  • Idrottsutövare, ledare och domare som reser till eller från Uppsala ska överväga risken för smittspridning inför deltagande i idrottsevenemang.
  • Verksamheter ska skjutas fram eller ställas in om det inte får betydande konsekvenser.

Riksidrottsförbundet uppmanar förbund och föreningar att skapa goda möjligheter för föreningar, idrottsutövare, ledare och domare att göra kloka val för att minska risken för smittspridning utan att det får ekonomiska eller idrottsliga konsekvenser.

Foto: Tom Photo Cycling