Meny
Cykelcross

Supertät duell avslutade fint CX-SM på Ring Knutstorp – Risberg vann

Vilka dueller vi fick se när CX-SM avslutades under söndagseftermiddagen! Sist ut var tätkampen varv efter varv i herrelitklassen, som David Risberg vann – och Filip Mård blev U23-mästare. Förstaårssenioren Tilda Hylén segrade i damelit, Stina Kagevi i damjuniorklassen – och så visade Paul Greijus i herrjuniorloppet att han är tillbaka efter att haft corona. 

Henrik Jansson tog starten. Men David Risberg fanns i rygg redan när asfaltsunderlaget blev till blott gräs. Sedan gick han upp och bombade på. Risberg startade friskt i EM och startade friskt även på SM…

…klungan blev allt mindre och snart nog var det en stark trio med Risberg, Henrik Jansson och en avvaktande Filip Mård som kom till SM med fyra raka segrar från CX-pokalen i Alingsås och SWE Cup i Varberg.

”Jag tycker att det är skönt att ligga först så gör det inte så mycket om man skulle glida omkull i någon hårnålssväng nu när det är så halt. De andra kommer inte förbi.  Men det är klart att det kostar lite också, säger en belåten David Risberg efter att ha pustat ut lite.

För det var ruggig kamp ända in i det sista med formstarke Filip Mård, som fick nöja sig med att behålla U23-tröjan.

Initiativet växlade. Det såg länge ut som att Mård hade full koll. När Mård gick upp och testade hade Risberg en dipp, så han gick gräva djupt för att få SM-guldet i sin ägo.

Fin tv-underhållning. David Risberg passerar engagerade speakern Oskar Ekman vid kaffetält och foodtruck. Den ambitiösa tv-produktionen rönte internationellt erkännande i CX-kretsar i sociala medier.

”När det blev ungefär de där fyra sekunderna som Mård skaffade sig i Alingsås för två helger sedan kändes det rätt jobbigt. Den gången gled han bara ifrån. Nu försökte jag tillföra energi, tog en gel – men fick ont i magen”, säger Risberg.

Han kom ändå tillbaka och gjorde ett drama av det. Det blev inte mindre raffinerat av att Henrik Jansson tog in lite och lurade just bakom.

Det gick inte att göra för mycket taktiskt spel av det. Och nu var det fördel Risberg i en härlig kamp på en lika utmanande som fin CX-bana.

”På slutet hade jag tänkt ut att upploppet var innan 180-gradaren. Efter den går det inte att komma om. Och den taktiken lyckades ju…”

Vi kan också notera ett par starka U23-insatser utöver Filip Mård. Både Anton Olars, Falu CK, och CK Ringens Oscar Lilja gjorde exempelvis fina lopp.

Vilket lopp medaljörerna i herrelit bjöd på!  Foto: Stefan Simonsson/Helsingborgs Fotoklubb

CX-SM herrelit

 1. David Risberg, ML Sports club
 2. Filip Mård, Motala AIF (även U23)
 3. Henrik Jansson, Bauhaus, SK
 4. David Eriksson, Mölndals CK
 5. Anton Olars, Falu CK (U23)
 6. Oscar Lilja, CK Ringen (U23)

* * *

Tilda Hylén klev in i seniorklassen och tog SM-guld direkt

Tilda Hylén från Falu CK har en väldigt bra sista juniorsäsong i MTB bakom sig och var tolva XCO-VM i franska alperna. Tilda tillhörde medaljfavoriterna på CX-SM i en på förhand rätt öppen i damelitklassen.

Men så starkt av Tilda att leverera det där fina guldloppet. Detta på ett sugande underlag i det lätta duggregnet på Ring Knutstorp. Det är lite som det ska vara på cykelcross, men det gjorde backar som den här i skråpartiet mera sugande än i lördags och de tvära kurvorna svårare att hantera.

Tilda Hylén såg ut att kämpa för varje meter och vred ur det hon hade för dagen. Ett imponerande CX-lopp helt enkelt.

Rutinerade Anna Eriksmo (ovan) ordnade silvret. Annars var det idel U23-cyklister och så starka juniorvinnaren Stina Kagevi i tätkvintetten.

Caroline Andersson, som var loss på VM-loppet i landsväg och kör för stora nederländska World Tour-laget Liv Racing Xstra nästa säsong, hade oturen att punktera på fel ställe långt från depån.

Ett hjulbyte senare tog Alma Johansson ett stadigt grepp om tredjeplatsen. Caroline avslutade bra men det resulterade bara i att hon lämnade Kagevi (nedan) bakom sig.

Men ett bra lopp av MTB-specialisten Kagevi (ovan), som denna säsong har SM-guld på linjelopp efter en stark soloutbrytning i värmen Uppsala samt nu i CX en kulen eftermiddag utanför Kågeröd i Skåne.

CX-SM damelit

 1. Tilda Hylén, Falu CK (även U23)
 2. Anna Eriksmo, Beijer Coaching CK
 3. Alma Johansson, Mölndals CK (U23)
 4. Caroline Andersson, Halmstads CK (U23)
 5. Felicia Andersson, CK Master (U23)
 6. Agnes Abrahamsson, CK Master (U23)

CX-SM damjunior

 1. Stina Kagevi, Länna Sport CK
 2. Lina Erikson, MTB Täby
 3. Linnea Djignagård, FK Trampen

* * *

 

Paul Greijus har hittat en bra nivå igen efter coronauppehållet – vann duellen mot Ville Merlöv

Det hade kunnat bli en liknande duell i herrjuniorklassen. Hemmasonen Ville Merlöv gick ut hårt. Han har varit med och byggt banan och hade hittat en del smarta linjer.

”Ja, är det hemmabana måste man försöka med det. Jag låg sedan bakom en som vanligt stark Paul”, förklarar Ville.

Paul Greijus lade sig bara bakom och avvaktade – till en början. I backen fortsatte efter trappan var han SNABB med att komma upp i cyklande position.

”När jag fick inte riktigt fick i foten i pedalen just där så tappade jag lite och fick gå över rött när jag vill täta luckan. Jag försökte verkligen gå med men gick ju i backen när jag var trött vid hindren”, säger Ville efteråt.

Paul valde som synes att hoppa över de bägge rättuppstående hindren och gjorde det rejält följsamt. Det satte också press på Ville att gå på samma lösning för att inte tappa kontakten.

 

Merlöv fick byta cykel efter vurpan och fick en svacka i loppet för att sedan avsluta starkt under den lokala delen av publikens jubel. Han stärktes av hemmastödet men avståndet var alldeles för långt för att göra något annat en att kunna summera ett bra lopp.

För Paul hade hittat tillbaka till Täbyformen då han vann båda UCI C2-loppen; slog bland annat danske EM-silvermedaljören i bägge loppen. Sedan åkte Greijus på corona, med flera veckors sjukfrånvaro – och missade EM.

”Jag var heller inte i någon toppform i Täby, bara att jag hade hittat en normalnivå där jag vill vara – så det är klart att det var surt att ligga hemma med corona när man såg resultaten på EM. I Varberg förra helgen kändes det lite segt i benen. I dag var det bättre klipp. Banan var riktigt rolig men riktigt jobbig; fanns absolut ingenstans som man kunde vila…”

Juniorerna som tävlar mycket i Belgien och Nederländerna har ungefär samma plan. Både återhämtning och grundträning nu för att komma väl förberedda kring jul då det bär av nedåt.

”Jag kommer att tävla den 23:e december och sedan bli kvar där ett tag, att offra saker som att fira jul och nyår hemma ingår om man ska bli bra på cykelcross”, ler Paul Greijus.

Förstaårsjunioren Nils Johansson (bilden nedan) fortsätter att ta kliv och var trea nu. Markus Karlsson från Alingsås gjorde också ett bra lopp och var fyra.

CX-SM herrjunior

 1. Paul Greijus, Länna Sport CK
 2. Ville Merlöv, Åstorps CK
 3. Nils Johansson, IK HP

 

Det är redan klart att det kommer att arrangeras CX-SM på Ring Knutstorp även nästa år.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Tomas Larsson/SCF (där ej annat anges)