Meny
Cykelcross

Många fina lopp av ungdomarna när CX-SM inleddes på Ring Knutstorp

Vilmer Ekman och Elinore Nilsson är två av våra stora framtidshopp i svensk cykelsport. Det visade de när CX-SM inleddes under lördagen med ungdomsklasser och veteraner. Och det fanns många fler väldigt fina insatser på en fin och krävande cykelcrossbana på Ring Knutstorp.

Vilmer Ekman har testat att köra en del tävlingar i Belgien och Nederländerna, där cykelcross är som störst. Det har gått bra för jättelöftet från Dalarna och kör för Biketown Cycling.

Nu satte han upp ett hiskeligt tempo från start med dagens första notering en bit under sju minuter, inklusive de yngre mastersklasserna. Återhämtningsvarvet blev lika snabbt som resten. Det var som att följa en klocka på ring Knutstorp: 6.54, 7.28, 7.29, 7.31, 7.27 och 7:29.

Bakom var det flera som gjorde bra lopp. Olle Isaksson, Alingsås SC, var väldigt snabb över hindren och kunde avgöra där mot Anton Karlsson. Men kul med medalj till Enköping där inte många kör cykelcross och det ligger mycket slit bakom den bronspengen. Även Uddevallas Elias Augustsson Wändel nedan och flera andra jagade på bra. Bra geografisk spridning på toppstriden…

Hur man tog sig an de där två hindren mitt i en uppförsbacke där det både var teknik och taktik då det gällde att ha växlat ner innan man klev av. Men av de som hoppade av på en CX var det bara Ekman kunde matcha de mest tekniska MTB-cyklisternas fart. Ett annat kritiskt moment är att missa att klicka i leriga skor i pedalerna i uppförsbacken.

Det där blev rätt avgörande i H16. Kolla de två snabbaste i passagen här, förs Isaksson på sin MTB och sedan Ekman på en cyclocross.

Hur Vilmer skulle fira? Först cykla bort lite slaggprodukter i benen och sedan sätta sig sig nio timmar i en bil för att köra lopp i samband med söndagens världscup i nederländska Hulst. Missa inte en längre intervju med Vilmer Ekman här på SCF.se på söndag förmiddag!

 

 

I tjejernas motsvarande, som här är ivriga på att komma i väg på startplattan vid Ring Knutstorp, var det glädjande stor bredd på toppen. Elinore Nilsson har övertygat i höst och gjorde det igen.

”Det var en väldigt jobbig bana, men jag tyckte att det kändes bra – hade en väldigt bra dag i dag. Benen kändes starka”, säger Elinore Nilsson.

Inte första gången den här säsongen som hon har den känslan. IK Trasten-cyklisten var tvåa på UEM i XCO på MTB-cykeln D14 i somras och har varit grym även i cykelcross när hennes vinstrika säsong i svenska tävlingar bara har fortsatt.

”Ja, det har varit en väldigt bra säsong. Jag är väldigt nöjd”, säger Elinore Nilsson.

Vad är orsaken till att du håller den här höga nivån?

”Det är en svår fråga att svara på, men förutom att jag tränar väldigt mycket så har jag även satt upp olika mål med säsongen och det har gjort att jag har utvecklat mig.”

Hur var banan, ganska jobbig va?

”Ja, dels förstås de stora backarna med blött underlag men sedan var det också riktigt jobbigt i de ganska många partier där man måste hoppa av cykeln och springa och sedan blev det svårt att få i skorna i pedalerna igen. Men det är ju så med CX, man hinner nästan aldrig återhämta sig”, säger Elinore Nilsson med ett leende.

Hon utmanades främst av CK Unis Elin Ålsjö, som i sin tur dominerade stort första året i klassen på förra årets SM i Västerås.

Sedan blev en spännande kamp om bronset där där hemmacyklisten Thea Persson från FK Trampen hade gjort en jättefin upphämtning men där Clara Widell från Borås CA till sist fick sista ordet om bronset efter en intensiv jakt på gräspartiet för att få kontakt inför upploppet på asfalt.

 

Och vilken grymt fin tv-underhållning hela H13–14-pallen bjöd på denna lika grå som kulna förmiddag på Ring Knutstorp utanför lilla Kågeröd. En kamp som värmde publiken.

”Det var jobbigt, speciellt där det var ”sumpmark” – men det var trycka hårt hela tiden som gällde ändå. Man får ju aldrig riktigt vila i cykelcross”, säger Melvin Pålsson Gustafsson med ett stort leende efter att ha kvitterat ut en SM-guldmedalj av förbundskaptenen Dennis Wahlqvist.

IK HP:s Oscar Lövgren körde på en MTB medan Melvin hade en CX-cykel; man får välja så länge man kör i ungdomsklass.

”Det är framför allt jobbigare med mountainebike i partierna där man måste lyfta cykeln och lite fördel på upploppet, så jag försökte allt jag kunde med att på gräset innan där min cykel gick bra.

Melvin nickar igenkännande. De hade samma uppfattning om känslan i slutet av den stora, långa backen på sista varvet.

”Man vill bara lägga sig ner och vila”, säger de samtidigt.

Hur var det att vinna ett SM som hemmacyklist?

”Det är alltid kul att vinna cykellopp, men förstås extra roligt att vinna hemma…”

Det var en mycket underhållande kamp. Och hade inte Alvin Lingmerth, Eksjö CK, fått problem med cykeln hade kan kunnat blanda sig i striden om de ädlare valörerna.

”Med tanke på det så får jag ändå vara nöjd med loppet”, säger han efter att den värsta besvikelsen hade lagt sig.

IK HP:s Lilly Temar gjorde ett väldigt fint lopp när hon vann D13–14. Hon uppvaktades främst av Elsa Widell från Borås CA. Och så såg Sophia Widestadh till att det blev ytterligare en SM-medalj till arrangörsklubben FK Trampen.

 

CX-SM D1516

 1. Elinore Nilsson, IK Trasten
 2. Elin Ålsjö, CK Uni
 3. Clara Widell, Borås CA

CX-SM H1516

 1. Vilmer Ekman, Biketown Cycling
 2. Olle Isaksson, Alingsås SC
 3. Anton Karlsson, Enköpings CK Sverige

CX-SM D1314

 1. Lilly Temar, IK HP
 2. Elsa Widell, Borås CA
 3. Sophia Widestadh, FK Trampen

CX-SM H1314

 1. Melvin Pålsson Gustafsson, FK Trampen
 2. Oscar Lövgren, IK HP
 3. Alvin Lingmerth, Eksjö CK

Även i den yngsta killklassen blev det hemmaseger, genom FK Trampens Emil Oom.

I motsvarande tjejklass vann Tilde Lingmerth, Eksjö CK.

I damernas Mastersklass segrade Anneli Persson, CK Master. På herrsidan vann Henry Churchill, CK Barriär, i H30. Manfred Kronbrink från Aktivitus SC,  segrade i H40. Och i H50 var Anders Ljungblad, Göteborgs CK starkast efter en fin kamp mot klubbkompisen Mathias Karlsson.

Live-tv – så här sänds CX-SM på Ring Knutstorp

Söndag block 1 hittar ni här!

Musettecross Cup motion, starter  9.00 och 10.15

Söndag block 2 hittar ni här!

 • SM herrar junior 12.00
 • SM damer junior 13.00
 • SM damer senior 13.00
 • SM herrar senior 14.15

Text och foto: Tomas Larsson/SCF