Meny
Cykelcross

Grymt kämpande svensk trio under lördagen på CX-VM i Nederländerna

Den svenska trion som tävlade på CX-VM i nederländska Hoogerheide under lördagen kämpade på bra. Det resulterade i placeringarna 26 för Emma Belforth i damelit, 37 för junioren Stina Kagevi och 45 för Filip Mård i en stenhård U23-klass.

Filip Mård har under både sitt första och nu andra U23-år i cykelcross varit ute och härdats rätt mycket under tuffa tävlingar i Belgien och Nederländerna.

Mård fanns också med på VM i USA vid den här tiden förra året. Nu var konkurrensen snäppet vassare och det var ett helt okej lopp bara att inte bli varvad av någon av belgarna i täten och därmed få fullfölja sitt andra VM-lopp  i U23.

”Ett fruktansvärt hårt race med hög fart hela tiden. Jag kom iväg rätt bra i starten. Men hade sedan lite strul med tekniska problem. Inget resultat att hänga i julgranen, men skönt att kunna köra klart utan att bli avplockad även på en dålig dag”, säger Filip Mård.

 

Stina Kagevi har samlat på sig en del fina UCI-poäng i XCO och är regerande svensk juniormästare även på landsväg.

Men i CX var det comeback när hon vann juniorklassen på SM och därmed blev det till att starta längst bak på VM. Kagevi kämpade på bra och blev 37:a.

 

Det gjorde även Emma Belforth, som på kort varsel styrde om sina tävlingsplaner och skippade SM i E-cycling i Skövde för att i stället åka till Hoogerheide för att ersätta Tilda Hylén i stafettlaget.

Belforth fick ställa sig i fjärde och sista startledet innan det var dags för starten för damelit. Så här berättar hon själv om loppet:

”Jag var rankad sist och den enda som saknade UCI-poäng. Det gick fort från start och det första holländska ledet fick lucka direkt. Jag hade några åkare att jaga på som jag körde ikapp på det tungkörda partiet på banan men tappade på de snabbåkta
Blev avplockad med några sekunders marginal vilket var trist men får ändå vara nöjd då jag kände att jag fick ut allt jag hade. Jag krigade hela vägen, hade bra flyt och gjorde inte några misstag och både kropp och material fungerade så bra det var möjligt för dagen”, berättar Emma Belforth.

Till sist blev XCO-specialisten Emma Belforth varvad av hemmastjärnan Fem van Empel och fick kliva av men en snygg 26:e plats blev det.

CX-VM damer seniorelit

  • 1 Fem van Empel, Nederländerna 54.42
  • 26 Emma Belforth, Sverige 1 varv

CX-VM herrar U23

  • 1 Thibau Nys, Belgien 50.42
  • 45 Filip Mård, Sverige 56.23

CX-VM damjunior

  • 1 Isabella Holmgren, Kanada 42.13
  • 37 Stina Kagevi, Sverige 47:18

Under tisdagen kör de i stafetten pigga herrjuniorerna Paul Greijus och Ville Merlöv, U23-cyklisten Caroline Andersson samt David Risberg i herrelit.

Missa inte Thomas Merlövs film från andra dagen av CX-VM, HÄR!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Amanda Nordin


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig ut i världen och tävla.