Meny
Cykelcross

Spännande dueller att se fram emot i tv-sänt CX-SM på Ring Knutstorp

Väderprognoserna ser okej ut så helgens CX-SM på Ring Knutstorp i Skåne kommer att bli en cykelcrossfest, både för cyklister och publik. Oavsett om du är på plats eller inte rekommenderas varmt tv-livesändningen hela helgen, kolla in länkarna nedan!

Missa inte chansen att se samtliga våra bästa CX-cyklister göra upp om SM-medaljerna 26–27 november. På lördagen kör ungdomarna och på söndagen avgörs vem som tar hand om mästartröjorna i junior-, U23- och seniorelitklasserna.

Det är en nydesignad bana av Benny Andersson i detta ambitiösa SM-arrangemang av FK Trampen och Rocky Skåne när cyklister tar över den klassiska motorarenan. Det går fortfarande att anmäla sig HÄR, till klockan 15.00 i dag fredag.

Live-tv – så här sänds CX-SM på Ring Knutstorp

Lördag block 1 hittar ni här!

 • Pojkar 10–12 10.00 
 • Flickor 10–12 10.01
 • Pojkar 13–14 10.30 
 • Flickor 13–14 10.31
 • Damer Master 11.15 
 • Flickor 15–16 11.15

Lördag block 2 hittar ni här!

 • Herrar 30 13.00
 • Herrar 40 13.00
 • Herrar 50 13.01
 • Pojkar 15–16 14.00

Söndag block 1 hittar ni här!

Musettecross Cup motion, starter  9.00 och 10.15

Söndag block 2 hittar ni här!

 • SM herrar junior 12.00
 • SM damer junior 13.00
 • SM damer senior 13.00
 • SM herrar senior 14.15

Landslagsjuniorerna Paul Greijus och Ville Merlöv hade en härlig kamp här på SWE Cup i Varberg så sent som i söndags. Hur ska det gå på söndag? Foto: Håkan Wassberg

 

I herrjunior var Paul Greijus i väldigt bra form på Täby Parks internationella tävling med dubbla segrar. Paul var tillbaka från sjukuppehåll senast i Varberg och vann – men utmanades av Ville Merlöv, som nu dessutom kör på hemmaplan och blir farlig. Nils Johansson har också kört bra och är en outsider i det loppet.

I damjunior gör Stina Kagevi en mycket intressant start, inte minst som de startar samtidigt som seniorerna. Hon avslutade MTB-säsongen som förstaårsjunior starkt och vann ju SM-guldet på landsväg efter en grym utbrytning.

Damseniorklassen har en glädjande stor bredd på toppen på papperet och blir extra öppet då Clara Lundmark tog säsongsvila efter Täby – är inte anmäld. Bland de anmälda som inte kör så mycket CX finns starka MTB-cyklisten Emma Belforth och Caroline Andersson, som satte färg på VM-linjeloppet i Australien.

Alma Johansson var den enda svenska damcyklisten som skulle köra EM. Då bröt förstaårssenioren fingret på träning. Hon var tillbaka här i Varberg. Foto: Håkan Wassberg

 

Alma Johansson som var nia på VM i slutet av en stark sista juniorsäsong var tillbaka i Varberg och vann på lördagen. Tuffa kamper med U23-kollegan Agnes Abrahamsson där. En intressant start gör Tilda Hylén, Falu CK, som var tolva på junior-VM i mountainbike – länge nära ensiffrigt i franska alperna. Tre starka U23:or det där…

Och så avslutas SM med ett rätt stort startfält i herrsenior där 22 cyklister är anmälda i skrivande stund.

Formstarke U23-cyklisten Filip Mård kommer med fyra raka segrar. Ska han klara av herrelitcyklisterna eller segrar rutinen när det gäller SM på Ring Knutstorp? Foto: Håkan Wassberg

 

U23-cyklisten Filip Mård kommer med fyra raka segrar i ryggen efter CX-pokalen i Alingsås och SWE Cup i Varberg. Han var minst sagt uppvaktad av regerande mästaren David Eriksson senast och innan dess av David Risberg, som satte färg på EM-loppet i herrelit. Henrik Jansson, som hade en härlig duell med David Eriksson i SWE Cup #1, ska man aldrig räkna bort.

I herrarnas U23-kamp finns det glädjande många som utmanar. Vi kan nämna kvartetten Acke Dahlblom, Alvin Dahl, Filip Stark och Rasmus Alm så är det…väl garderat.

 

Ja, där har ni i alla fall några namn att hålla koll på. Det kommer säker någon ytterligare som vill blanda sig i någon av de här SM-medaljkamperna,

Spännande var ordet! Om man lägger till bitvis geggigt underlag och en bana som arrangörerna in i det sista har piffat med exempelvis en ny viadukt kan det förstås hända mycket och bli småskrällar i alla klasser. Så MISSA INTE tv-sändningarna!

”Det blir ett bra deltagarantal om man ser på hur det har sett ut under säsongen. Det var glädjande, mera då i de äldre klasserna. Och det ser spännande ut på papperet inför många av SM-loppen. Det är också kul.”, säger CX-förbundskaptenen Dennis Wahlqvist som faktiskt ställer upp själv för att bidra till en större herrelitklass och 22 namn där är bra.

På ungdomssidan är det ett stort startfält i äldsta killklassen, hela 20 deltagare där. Om Vilmer Ekman är rätt stor favorit där så är det lite mera öppet på F15–16 med i höst segervana Elinore Nilsson, förra årets mästare Elin Ålsjö och arrangerande FK Trampens egna talang Thea Persson. Ni hör, det blir spännande lopp även i ungdomsklasserna så missa inte heller lördagens sändningar!

 

Inspirationsföreläsning med Oskar Ekman

OCH för er som kommer tidigt till Ring Knutstorp rekommenderas varmt ett besök på Lucy’s Ring Knutstorp klockan 15.00. Då välkomnar Oskar Ekman alla till en fika och hans inspirationsföreläsning om finans och idrott. Man kan gärna avisera ankomst HÄR, men annars går det bra att bara dyka upp meddelar Oskar!

Oskar Ekman. Foto: Privat

Förutom finansman är Oskar Ekman en stor cykelentusiast, inte minst när det gäller CX. Nu senast höll han som tävlingsledare i micken under Täby Parks internationella SWE Cup. Han har funnits länge i Stockholms Cykelförbunds ledning och är projektledare i Svealand Cycling Team.

Det är med andra ord en fullmatad CX-helg på Ring Knutstorp som tjuvstartar på lördag!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Håkan Wassberg (från SWE Cup i Varberg senast)