Meny

Börja cykla BMX

BMX Racing

En sport där man tävlar åtta personer, styre mot styre under 400 meter över hopp och doserade kurvor.

BMX racing startade i Sverige 1983 men kom igång på allvar 1984. Sporten vänder sig till flickor, pojkar, damer och herrar. Åtta cyklister tävlar på enkelt utrustade specialcyklar och kör på en specialbyggd bana som är c:a 350 meter. Man kör en banlängd (ett varv). Banan har flera kurvor, både långa och tvära, dessutom har banan flera hinder som ska passeras så snabbt och effektivt som möjligt. Tävlingen körs i tre kvalificeringsheat, semifinal och A- och B-final. Sporten är fartfylld och underhållande och har fått ett stort uppsving sedan sporten blev officiell OS-gren 2008.

I Sverige finns det i nuläget nio tävlingsbanor med sju aktiva klubbar. Nedan finns länkar till klubbarna för att läsa mer och komma igång med att cykla BMX.

BMX Freestyle Park

En spektakulär, publikfriande sport som utövas både inomhus och utomhus på ramper med stora transitions och med stora hinder.

De tävlande gör tricks som bedöms av ett antal domare, utifrån svårigheter, originalitet, stil och genomförande. BMX Freestyle Park kommer att bli en OS-gren 2021.

I Sverige finns det i nuläget fyra aktiv klubbar anslutna till SCF, men det finns många parker och hallar runt om i landet som passar för BMX Freestyle Park. Nedan finns länkar till SCF klubbarna, där du kan läsa mer och komma igång med att cykla BMX Freestyle Park.

Vill du komma i kontakt med grengruppen för BMX? Mejla till bmx@scf.se eller ta kontakt med dem via deras föreningar. Läs mer om vilka som ingår i grengruppen.

Läs om cykelsportens alla grenar här!