BMX

BILDEXTRA: SM-veckan i Ängelholm startade med BMX-SM och SWE Cup

Engelholms BMX inledde sin mästerskapsvecka med Svenska Mästerskapet i BMX racing, trots utmanande väderförhållanden. Tack vare vikande busväder och det hårda arbetet från engagerade funktionärer blev såväl SM-lördagen och SWE Cup-söndagen med lite bättre väder lyckad. SM-veckan fortsätter med fler spännande evenemang och avslutas med pumptracktävlingar på den helt nya banan i Ängelholm.

Arrangörerna kämpade mot väder och vind, men lyckades genomföra en fantastisk tävlingshelg tack vare sina dedikerade funktionärer.

”Vincent Molén var stark hela dagen i U23-klassen där vi hade några avhopp efter att det började regna och blåste upp inför kvalet. Men tävlingarna sköts upp så det blev bra SM-tävlingar,” säger förbundskaptenen Johan Fransson.

På lördagen blev Kim Wedin svensk mästare i Elit BMX Herr, medan Vincent Molén från Märsta BMX vann U23-klassen och Love Sylwan från Älvsjö BMX segrade i juniorklassen. Fransson om hans intryck efter dessa resultat:

”Den allra mest intressanta kampen var juniordelen. Love Sylwan var starkast genom hela kvalet. I finalen var det William Lindström som tog kommandot, men Wille höll inte innern så Love smet förbi. Det var mellan dem stod och det var bra klass på den duellen,” berättar Johan Fransson.

”I övrigt var det som stack ut mest att det var kul att det var så stora tjejklasser. De såg dessutom alla väldigt snabba och starka ut. Det kändes jättebra för framtiden. Kul att se så många på plats överhuvudtaget; ser bra ut för svensk BMX,” avslutar Johan Fransson angående årets SM.

My Sylwan vinner här flickor 13-14…

…och här segrar Alma Fahlén i flickor 11-12.

Så här såg årets BMX-SM ut från Henrik Antins kamera:

* * *

Vass kamp när Jesper Wahlberg flyttades upp till elit i SWE Cup

Efter en natt med lite vila öppnades dag två på mästerskapsveckan med SWE Cup #3. Här var vädret mer gynnsamt när Engelholms BMX visade upp sin fina arena för närmare 170 cyklister från både Sverige och Danmark, som visade hög kvalité på sin cykling.

Klassen Elit 17+ bjöd på tuffa heat med ovanligt många deltagare.

”Jesper Wahlberg körde bra som vanligt på SM då det inte var några konstigheter när han körde hem 16-årsklassen. På söndagen var det mycket danskar på plats vid SWE Cup. Där är Jesper uppgraderad till elit och där blev det en jättefin match mellan Vincent, Jesper och den bästa dansken. På slutet var det en tät och bra fajt mellan Vincent och Jesper,” förklarar Johan Fransson.

Vincent Molén segrade, följd av Jesper Wahlberg och Marcus Leimberg från Danmark.

Nu fortsätter mästerskapsveckan på arenan i Ängelholm med flera spännande aktiviteter. På tisdag och onsdag kommer det hållas en clinic med Niels Bensink.

Invigningen av den helt nya pumptrackbanan på Sibirienanläggningen sker på fredag den 12 juli, följt av en clinic riktad enbart till tjejer med Felicia Klingström – både på BMX-arenan och pumptracken. Lördagen markerar starten på SM i Pumptrack som avslutas med Scandinavien Pumptrack-serien del 2 på söndagen.

Snacka om fullmatad vecka med BMX och pumptrack!

  • Alla resultat från SM och SWE Cup presenteras inom kort. 

Text: SCF och Anna Simonsen 
Foto SM: Henrik Antin
Foto: SWE Cup: Privat