Alla grenar
BMX

Starka svenska resultat i Europacupen 1-2

Då var första Europacup helgen avklarad och vilken helg det blev.

Det låg mycket nervositet i luften och det var många intryck som skulle tas in för våra nya cyklister, 3 st som nyss kommit upp i junior klassen, Felicia som nu är äldst i sin kategori och det var första tävlingen för året när vi egentligen sakta börjar avrunda året vid denna tid.

Nytt för i år på Europacupen för juniorer och elit är att de kör efter världscups reglerna som är att de 4 första i omgång 1 går direkt vidare medans de andra får köra en omgång till där endast de 2 första från varje heat går vidare.

För våra nya cyklister Oliver och Tim så satte sig nervositeten lite mer på dem under första dagen. Det varma vädret och den stora banan satte sina spår men de tog sig i kragen och kämpade på och för varje varv som gick så blev dem mer och mer bekväma. Oliver gick i backen dag 1 och lyckades tyvärr inte ta sig vidare ur kvalen även om han körde in sig på en bra 3e plats i omgång 2. Dag 2 så kämpade han hårt men lyckades tyvärr inte ta sig vidare. Tim tog sig vidare från kvalen båda dagarna och visade på snabba reflexer dag ett då han mer eller mindre hoppade över en annan cyklist för att kvala vidare. I 1/8 tog tyvärr tävlingen slut även om han cyklade in på en fin 5e plats.

För Felicia så blev det 2 fina finaler denna helg, hon visade på att hon kämpat på under året och kunde med fina placeringar i kvalen ta sig vidare. I båda finalerna fick hon ytterspår i starten och trots bra styrka på första rakan blev det för svårt att ta sig in för att slåss om pallplaceringarna och hon fick nöja sig med 2 fina 6e platser denna helg.

Einar som vann hela Europacupen förra året har nu gått upp i junior tillsammans med Tim och Oliver och han visade direkt att det inte var en slump att han stod högst upp på pallen 2019. Första heatet körs hem relativt enkelt men i 1/8 delen gör Einar några missar som gör att han hamnar bak i fältet men med stabil körning så tar han sig vidare till kvarten där han gör mer eller mindre samma sak igen, dock visar han återigen upp att han är en cyklist att räkna med och tar sig vidare. Mycket mentalt prat innan semin gjorde gott och Einar kör ifrån de andra cyklisterna och tar hem segern och är nu klar för final. I sin första final i sin första juniortävling på Europacupen så går en lite övertaggad Einar in i grinden och hamnar sist i fältet men han ger inte upp utan kör på och tar sig tillslut upp på en 4e plats och lämnar bla Världsmästaren i juniorklassen från förra året bakom sig.

Jag är inte förvånad över resultatet som Einar för med sig under sin första tävling som junior men jag är fruktansvärt stolt säger förbundskapten Johan Fransson.

* Jag vet vad Einar kan prestera på banan när han får köra ett klint race, då är det få som rår på honom. Jag är superglad över att han tar sig till final men ännu mer glad över hur han utvecklats som cyklist inför sin debut som junior. Han visar verkligen upp att han är en topp cyklist som kan både ligga först men även behålla lugnet när han hamnar efter och jobba sig framåt. *

Under dag 2 så upprepar sig samma sak och Einar tar sig vidare och ställer tillslut upp sig för final igen. Inte så mycket misstag under finalen utan mer en Italienare som var snabbare fram till första sväng och Einar får vika av lite. Han kämpar i en tuff final och rullar in igen på en fin 4e plats som på håret kunde varit en pallplats.

En kanon start på Europacupen blev det och vi är laddade för mer och om 2 veckor så bär det av ner mot Frankrike och omgång 3-4.

 

Glöm inte följa oss på instagram @svenskabmxlandslaget