Meny
BMX

Pumptrackhoppet Oskar Kindblom VM-laddar med genrep i Portugal

Årets största tävling i pumptrack är en långväga historia: VM i Chile i mitten av november. VM-hoppet Oskar Kindblom är på träningsläger i Lissabon 4–9 oktober. Och det blir genrep näst sista dagen i form av en VM-kvaltävling.

Pumptrackanläggningen i Lissabon är den där VM gick förra året. Förbundstränaren i pumptrack, Filip Svanberg, åker med till Portugal, dels för att coacha Oskar och dels för att försöka ta en direktbiljett till Chile-VM i Santiago själv.

”Det är VM-kval och mitt eget mål är att köra till mig en betald VM-resa. Annars kommer det inte att fungera ekonomiskt att åka på VM, inte heller som ledare som det ser ut i dag.”

Filip Svanberg var dryga halvsekunden efter Oskar Kindblom här på SM i Skara…  Foto: Johan Linhart

Svanberg har varit nummer två i landet som åkare denna säsong, snäppet bakom Oskar Kindblom som tog sin direktplats till Chile-VM i Åre.

I Åre var det bara var Tommy Zula, 2019 års världsmästare från USA, som var snabbare. I ett internationelllt startfält på herrsidan stod de bägge i viss särklass där Mikus Davids Strazdins från Lettland och Max Van Eijndhoven från Nederländerna följde närmast efter.

Helena Sund, som liksom Oskar kommer från Kungsbacka och kommer från BMX-sporten, har kvalat in till VM med betald resa av Red Bull kommer också att resa till VM. Därmed blir det i alla fall två svenskar i Chile i november.

Trots ett starkt startfält i damfinalen var Sund starkast från början till slut i Åre där också Oskar kvalade in.

”Dagen har varit så himla lyckad. Jag har haft det riktigt kul med alla andra som tävlat vilket gjort det hela både bättre och roligare. Nu ser jag fram emot att träffa alla igen i Chile”, sa Helena Sund direkt efter den tävlingen.

Hur blir konkurrensen i VM med tanke på resan?

”De snabbaste har kvalat in inklusive resa och kommer åka med sina vinstbiljetter så toppstriden blir minst lika tuff som förra året”, säger Svanberg.

Vad tror du spontant om Oskars VM-chanser?

”Oskar har stor potential och det finns chans till topp tio, kanske redan topp åtta.”

Kindblom kommer från BMX-sporten  – den SCF-grengrupp som pumptrack numera  – tillhör  slutade på plats 16 vid förra årets VM. Oskar har lagt av med BMX men hittat en annan sport där han tillhör världseliten.

Oskar Kindblom är ett rätt stort svenskhopp när det drar ihop sig till långresa till Chile och VM i pumptrack,   Foto: Johan Linhart


Vad är det som gör Oskar Kindblom så snabb på en pumptrackbana?

”Dels har han otroligt bra flyt på banan. Han har inte gjort ett enda större misstag på HELA säsongen. Oskar vågar gå in hundra procent i kurvor och hopp men är ändå jämn på banan. Får med sig otroligt mycket fart och har därmed väldigt bra topphastighet.”

Hur mycket skiljer kurvtekniken från BMX?

”Det är ju betydligt ”läskigare” att just gå in hundra i en liten tajt kurva i pumptrack än i en vidare i BMX, men han har fått in tekniken och har huvudet för den här cykelgrenen.”

Vad betyder det att VM går så sent på året när säsongen är slut i Sverige och utomhusbanorna kan vara mindre bra att träna på när ni kommer hem från Portugal?

”För det första var det väldigt bra att kunna åka på lägret. Sedan har vi kunnat synka att göra en dagstur, att ses på en bana när det är bra väder och Oskar är ledig. Sedan kan vi köra i Vallens BMX-hall utanför Våxtorp, en inomhusbana som är en blandning mellan BMX och pumptrack men det funkar att hålla igång där…”

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Privat, Johan Linhart x 3, och   Emrik Jansson


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.