BMX

Love Sylwan snabb igen efter krasch på VM – trea på VM-kvalet i Spanien

Den allroundkunnige unga cyklisten Love Sylwan har redan visat i SWE Cup BMX att han verkligen är tillbaka efter den vådliga kraschen på VM i pumptrack. När var dags för landslagsuppdrag i pumptrack igen var Sylwan näst snabbast av alla i VM-kvalet i spanska Aínsa, körde ur i semin – men vann duellen om bronset och fick med sig ett sista positivt intryck hem.

Pumptrack-VM i mitten av november fick i sista stund flytta från Sydamerika till Österrike och Area 57:s trånga inomhusmultiarena utanför Innsbruck. Allt såg så bra ut, trots väldigt kort tid att förbereda sig på. Sylwan var sjua i kvalet och var rejält snabb i flera partier på banan. Men i jakten på en topp 16-plats under finaldagen kraschade han otäckt just innan mållinjen.

Nu märktes ingenting av det där…

”Vi fick tre dagars träning innan tävlingen vilket var en fördel. Love är hungrig efter förra årets krasch på VM så denna veckan var bra för att hitta en fin känsla och se hur man står sig mot de andra”, säger förbundskaptenen Filip Svanberg, som kan dela ut råd utifrån sina egna åk också eftersom han tävlar själv i egenskap av förra årets Sverigetvåa på herrsidan.

Aínsa, som ligger i norra Spanien och har varit värd för ett VM-kval tidigare, var en helt annan grej än VM. Längre bana och värme med allt vad det innebär. Love var snabb från första tidskvalet. Med tider kring 17,6 var han bara ett par tiondelar från banrekordet.

Fransmannen Thibault Dupont var allra vassast, men Love fick aldrig chansen att möta honom i en finalduell.

”Love körde jättebra här nere. Han hade ju som sagt näst snabbaste tid under hela tävlingen fram till semin där han gjorde ett misstag och körde ur banan och missade final platsen och slåss om första”, säger Filip Svanberg.

Men Love klev upp och slog hemmaåkaren Esteban Abad Guiterrez, så ett läger och en tredjeplats fick han med sig hem.

Filip Svanberg var tia i kvalet och åkte ut i åttondelen, vilket innebär att han slutade tia i tävlingen.

VM-kval pumptrack Spanien

  • 1 Thibault Dupont, Frankrike
  • 2 Ángel Heras Morseno, Spanien
  • 3 Love Sylwan, Sverige
  • 4 Esteban Abad Guiterrez, Spanien
  • 10 Filip Svanberg, Sverige

Det delades ut fyra platser till VM, men bara vinnaren får VM-resan betald. Men det finns flera chanser att försöka igen, till exempel i Köpenhamn. Och Love Sylvan har alltså redan kvalat in till VM.

”Vi vet ännu inte var VM kommer hållas i år. Men bra kört av Love i detta kval. Kul och nyttigt att komma iväg och både få träna och tävla.”

Text och foto: SCF