Alla grenar
BMX

Förbundskaptensrapport från Europacup

BMX landslags- och utvecklingslag har kört Europacup 7 och 8 i Sarrians, Frankrike i helgen. I landslaget körde Filip Svanberg och med sig hade han utvecklingscyklisterna, Einar Lindberg och Felicia Klingström som även de visade att de är med och fightar bland de bästa. Och vi vet att det är hårt arbete som ligger bakom deras resultat, och vilka resultat sen! 

Johan Fransson, förbundskapten BMX rapporterar från tävlingarna:

Sol, värme och vind stod på agendan och att hålla sig i skuggan och dricka mycket vätska var en faktor som var extra viktig för att hålla fokus på Europacupen i Sarrians i helgen. Vi fick verkligen kämpa, inte bara som individer utan som team tillsammans för att ta oss framåt.

Filip Svanberg, landslaget har aldrig sett så snabb ut som han gjorde första tävlingsdagen. Utvecklingen går bara framåt för varje tävling som går. Filip tog sig till åttondelsfinal, men en liten miss och tvek stoppade honom för vidare avancemang, Filip förtjänade verkligen att gå längre, men så hård är klassen att vi måste vara på topp varje heat. Han får ändå en stor tumme upp för cyklingen!

Dag två visar Filip än en gång att han tagit flera kliv upp bland eliten. Vi ligger inte längre bak och jagar kvalplatsen utan befinner oss mitt i smeten och tar fina placeringar fram till kvartsfinal. I kvarten på första dagen gjorde Filip ett bra race från start till mål men just den här gången räckte det inte hela vägen fram och han fick resten av tävlingen från läktaren. 

Felicia Klingström kör hela Europacupen med ett år äldre tjejer, men visade styrka i heaten och knep en 3:e plats som tog henne vidare till semifinal första dagen. Där hamnade hon lite efter i starten men gav inte upp och körde tufft. Hon kämpade sig upp till en 6:e plats, men där tog dagen tyvärr slut. Andra dagen körde Felicia en nivå högre och vågade ta för sig i starten och i svängarna trots det både äldre och större motståndet. Hon tog sig hela vägen till semifinal där hon fick slåss hårt om den sista kvalplatsen hela vägen till mål. Men där tog dagen slut. Det är kul att följa Felicias utveckling och inte minst inför nästa år när hon är äldst i klassen.

Einar Lindberg, som haft oturen dagarna innan resan med knäckt ram fick köra med ny av nytt märke men visade ändå att det som betyder mest är den som sitter och står uppe på cykeln. Första dagen var Einar bäst i sina första kvaltävlingar och det var först i semin som han fick känna på motståndarna riktigt. Einar blev tryckt i första sväng och hade sedan 8 m fram till ledaren. Detta stoppade honom inte att köra ännu hårdare och talesättet ”trampa över mållinjen” satt fint när han passerade och vann med minsta marginal. I finalen missade Einar starten och fick nöja sig med en 6 plats, men med endast två förlorade heat och fem raka finaler i Europacupen var han att räkna med även den andra dagen, då det gick så bra att han tog hem segern i sin klass P15-16.

Att Einar vann sin final är stort! Just denna vinst är så mycket mer och bättre än det. Varför är den då det?

Einar hade fått sin ram knäckt kort innan tävlingen och fick i panik åka till Norge för att köpa ny. Han fick cirka två dagar på sig att testa den nya cykeln i annat märke, bara det är inte lätt. Lägg sedan till första dagens hårda väder med en lång dags tävlande – energin skulle gå ur kroppen på vem som helst.

På träningen var det saker som inte stämde och självförtroendet sjönk till botten. Efter ett snack där jag berättade om mina erfarenheter och bland annat vikten av att acceptera att man får ha dåliga dagar, men också att det som betyder något är vad vi gör av dem. Tillsammans väljer vi att ta ett heat i taget och kör det bästa vi kan utifrån dagens förutsättningar och ser var vi landar. Heat efter heat kämpar Einar, ibland med motstånd och ibland utan. Sakta men säkert kommer känslan tillbaka och när han vunnit alla heat fram till semifinal och ler mot mig och säger ”jag vinner idag”, blir jag så glad. Inte för att jag vet att det är sant utan för att jag vet att han kämpat och tagit sig upp ur detta stora hål som han ramlat ner i och det för mig är det största med dagen. Att han sen går in och vinner finalen som han sa att han skulle göra är bara en stor fet bonus.

Stort grattis till dig Einar du förtjänar det och stort grattis till er andra för fina prestationer denna helg.

/Förbundskapten Johan Fransson