BMX

Fantastiska Stockholm BMX Arena gav fint SM och dessa mästartröjor

Vilken fin invigningsdag det blev av PRECIS nybyggda Stockholm BMX Arena för arrangerande Älvsjö BMX, deltagare i alla klasser och publik. Och vinnarna av 2023 års svenska mästartröjor är: Felicia Klingström i U23 dam, Filip Gustafsson i herrar seniorelit, juniortröjan sitter fortsatt på Vincent Molén efter en jättefin säsong på Europacupen och så var glädjande nog Einar Lindberg tillbaka – vann U23-klassen.

U23-klassen var det så kul att se Einar Lindbergs åkning efter en att egentligen inte ha tävlat någonting alls den här säsongen.

Nu kom han med ett rejält handledsskydd efter att ha brutit handleden på väg tillbaka och vann U23-klassen där han under drygt halva finalracet var uppvaktad av Oliver Benatti.

”Ja,  det var verkligen kul att se Einar vara här och också köra så bra efter uppehållet och handledsskadan”, säger förbundskaptenen Johan Fransson om Lindberg som efter den fantastiska sista juniorsäsongen 2021 hamnade i SOK:s Topp och talang-program och han var redan på en UCI-akademi.

Vicent Molén har fått ett internationellt genombrott som andraårsjunior. Även hemmaåkaren Tage Turander körde bra, men det var inget snack om att det var Molen som skulle ha juniortröjan.

”Vincent körde riktigt bra och visade just varför han är finns med i toppen av Europacupen. Även Felicia kör bra och så tycker jag att det var kul att se Filip Gustafsson vara tillbaka i seniorelit med sin rutin”, säger Johan Fransson.

Några av de största favoriterna imponerade stort på nya Stockholm BMX Arena.

Jesper Wahlberg, som förra året blev Europamästare i P14 och nu sålunda kör i P15-klassen , körde fort. Ni kan se intensiteten i finalheatet för P15–16 själva på SWE Cyclings Instagram där Wahlberg anför och P16-åkaren William Lindström är den som kan ta rygg.

”Ja, det går riktigt fort i flera av klasserna med de unga klasserna under junior. Både det och att de är så många i flera klasser ger oss stor potential framöver. Just Wahlberg och Lindström visade ju varför jag har plockat med dem till EM ni närmast”, säger Johan Fransson.

I flickor 15 övertygade Allie Normark från Kungsbacka BMX och det gick snabbt även i flera av de övriga yngre  SM-klasserna.

Det här är åkare som många av de unga ser upp till. Men det var lika roligt att se den stora bredden och inte minst entusiasmen hos de minsta.

Det var mycket folk på plats. Många grannar gjorde en spontantur upp till arena de sett växa fram och blandade upp sig med de inbitna fantasterna och föräldrarna till de yngre åkarna. Folkfest var ordet.

SM herrar seniorelit

 1. Filip Gustafsson Märsta BMX Club
 2. Gabriel Mårtensson Älvsjö BMX

SM herrar U23

 1. Einar Lindberg Märsta BMX Club
 2. Oliver Benatti Malmö BMX Racing
 3. Benjamin Björklund Engelholms BMX

SM damer U23

 1. Felicia Klingström, Älvsjö BMX

SM herrar junior

 1. Vincent Molén, Märsta BMX Club
 2. Tage Turander, Älvsjö BMX
 3. William Ingels SMK Uppsala

SM pojkar 16

 1. William Lindström Malmö BMX Racing
 2. Axel Gustafsson SMK Uppsala
 3. Hampus Henrysson Engelholms BMX

SM fickor 16

 1. Astrid Stoltz Engelholms BMX

SM pojkar 15

 1. Jesper Wahlberg Märsta BMX
 2. Måns Berner Älvsjö BMX
 3. Erland Rudberg Älvsjö BMX

SM fickor 15

 1. Allie Normark Kungsbacka BMX
 2. Filippa Nilsson Engelholms BMX
 3. Liv Jivenå Engelholms BMX

SM pojkar 14

 1. Oscar Odenbrant Lerums CK
 2. Max Söderberg SMK Uppsala
 3. Axel Borgström Malmö BMX Racing

SM pojkar 13

 1. Valle Stenqvist Malmö BMX Racing
 2. Love Plomgren Kungsbacka BMX
 3. Hampus Westberg Märsta BMX Club

SM flickor 13

 1. Stella Paradis Älvsjö BMX (bilden ovan)
 2. Hedda Mowitz Älvsjö BMX
 3. Signe Gustafsson SMK Uppsala

Pampig invigning och mäktig inmarsch var starten för nya arenan

En stor dag för BMX-sporten i landet började med den officiella invigningen av Stockholm BMX Arena.

”Att kunna träna och att kunna tävla på ALLA nivåer det är en förutsättning för oss, avslutade Ola Slettenmark från Älvsjö BMX och även Svenska Cykelförbundets grengrupp BMX ett av många tal på den pampiga invigningen.

Ola har verkligen varit med och burit fram arenan som ligger mellan Hökarängstoppen och Fagersjö motionsområde.

Svenska Cykelförbundets ordförande, Stefhan Klang, hängde med på inmarschen som blev rätt mäktig på den nya arenan, peppade unga cyklister – och höll ett engagerat tal om den arenabaserade cykelsporten.

Ett jättefint arrangemang där det blev en lite otäck olycka och en del annat som gjorde att det blev en väldigt lång dag på tävlingsbanan. Men det var så mycket energi från den där första inmarschen till prisutdelningen där alla fick en pokal och där inga placeringar ropas ut i de yngsta klasserna.

Under söndagen är det träningsläger vid denna nya, fantastiska BMX-anläggning. Det märks direkt att Stockholm BMX Arena inte bara ska komma BMX-åkare i 08-området till nytta, utan vara med och lyfta svensk BMX.

”Ja, att kunna komplettera de BMX-arenor som redan finns med att precis få klar en i Stockholm till SM. Det blev väldigt fin och bra på alla sätt. Det var lite torrt för några dagar sedan men så kom det lite regn som var bra för den.  Banan kommer bli bli oerhört viktigt för sporten som har goda framtidsutsikter med sådana här arenor. Det har gjorts ett helt fantastiskt jobb här i Älvsjö”, säger Johan Fransson.

Kolla in BILDSPELET när SM-åkarna tog Stockholm BMX Arena i besittning!

       

Text och foto: Tomas Larson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.