Gravel

Klart för cykelfest på fina grusvägar när gravel-SM 2024 körs i Dalsland

Utmanande och kuperad terräng och storslagen natur. Det är nu klart att historiens andra gravel-SM kommer att avgöras i samband med Dalsland Gravel Race lördag 21 september 2024. Tävlingsledaren Bo Petterson utlovar en ”häpnadsväckande vacker bana som ringlar sig fram mellan de dalsländska sjöarna” samt även förfest dagen innan och skönt cykelhäng på kvällen efter SM-tävlingarna. 

SM-arrangören blir med andra ord Camp Dalsland. Start- och målplatsen kommer att vara belägen inne i Bengtsfors.

”Det känns jätteskönt att ha en SM-arrangör 2024 på plats. Det här är en av de arrangörer som har arrangerat gravellopp under längst tid i Sverige. Både banprofilen och de fina omgivningarna har funnits med i beslutet att tilldela Camp Dalsland SM”, säger Fredrik Kessiakoff som är sammankallande i tf grengrupp gravel på Svenska Cykelförbundet.

”Vi är fantastiskt stolta över att få arrangera SM i gravel. Dels för att ett SM alltid är ett SM men framför allt för att få bjuda på vår Dalsländska natur till alla duktiga cyklister. Vi kommer att bjuda på en häpnadsväckande vacker bana som ringlar sig fram mellan de dalsländska sjöarna. Mycket grusväg, några teknikpartier och underbara backar. Om den backen du är i tar slut, håll ut, det kommer snart en ny. Vi hoppas det både blir utslagsgivande och rättvisa förutsättningar”, säger Bo Pettersson som är tävlingsledare på Dalsland Gravel Race.

 

Arrangören vill ge SM-cyklisterna en helhetsupplevelse och lägger även kraft på aktiviteter vid sidan om grusvägarna.

”Vi kommer att bjuda in till förfest dagen innan och naturligtvis ett skönt cykelhäng på kvällen efter tävlingen. En helhelg för oss som gillar att cykla helt enkelt. Vi rustar Bengtsfors för både tävling och fest den 21 september”, säger Bo Pettersson.

Vi återkommer till banlängd och exakt vilka klasser som kommer att ingå. Är man intresserad så finns en GPX fil för nedladdning på arrangörens hemsida. Dock ska den anses som preliminär eftersom man troligtvis kommer göra några mindre justeringar.

”Klasserna kommer i stort sett vara som 2023, möjligen med en anpassning beroende på om UCI gör en förändring. Dessutom förs det en diskussion om att köra en juniorklass på SM men det får vi återkomma till”, säger Fredrik Kessiakoff.

Dessutom finns det långt gångna planer på tre SWE Cup-deltävlingar gravel under nästa år där i så fall SM blir en av dem. Vi kommer att presentera datum och övriga två orter för hela SWE Cup 2024 i gravel inom kort här åp SCF.se och i våra sociala medier.

Text: SCF
Foto: Marie Leander


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners.