Gravel

Flera fina svenska lopp på gravel-VM – både i seniorelit och åldersklasser

Det andra världsmästerskapet i gravel gick i vackra Venetoregionen i norra Italien. Hanna Nilsson och Amanda Bohlin gjorde fina lopp på damsidan, även om den senare tappade ett par minuter efter krock med utspringande åskådare. Michael Tjulander noterade en snygg 32:a plats i herrelit.

Under blå himmel, i gassande solsken, genom vingårdar och i delvis grymt kuperad och tekniskt svår terräng, körde herrarna 169 km och totalt 2000 höjdmeter och damerna 141 km och 1700 höjdmeter.

Några av klättringarna lutade uppemot 20–25 procent och flera av utförskörningarna var både branta och tekniskt svåra.

Katarzyna Niewiadoma lyckades bryta de italienska och holländska landslagens kontroll i damelitens VM-lopp på lördagen. Polskan gick solo de sista 25 kilometerna in till målet i Pieve di Soligo.

Efter att ha försökt jaga ikapp Niewiadoma spurtade Silvia Persico från Italien och Demi Vollering från Nederländerna om silvermedaljen. Silvia vann den spurten.

Hanna Nilsson, Amanda Bohlin och Clara Lundmark hängde ihop bra bland topp 30 fram till andra feed zone, där Clara hamnat ett par minuter efter Hanna och Amanda.

Hanna Johansson hade tyvärr mycket strul i detta VM-lopp. Hon tappade tidigt tid i loppet efter en krasch som också senare följdes av en punktering och tappad kedja. Hanna, som vid målgång trodde att hon var sista tjej vid mållinjen, blev dock lite nöjdare när hon insåg att hon hade 28 tjejer efter sig i resultatlistan.

Amanda gick senare i loppet loss från den gemensamma klungan och fick en lucka, men med ca åtta kilometer till mål var hon solo när plötsligt en person kom ut på banan och en krock var oundviklig.

Båda klarade sig relativt bra, men naturligtvis ledsamt för Amanda som kände sig grymt stark och pigg genom hela loppet. Hanna Nilsson fick mersmak för gravel och vill köra mer nästa säsong. Hon slutade på en 26: e plats.

Amanda tappade runt två minuter minuter genom den olyckliga kraschen som hon själv inte kunde styra över, hade därmed kunna finnas en handfull placeringar högre upp i trakterna av Hanna Nilsson men slutade ändå på en helt okej 30:e plats. Clara blev 40:onde dam och Hanna på plats 60.

VM gravel 2023 damelit

 • 1 Karatzyna Niewidadoma, Polen 4:49:45
 • 2 Silvia Persico, Italien +0.33
 • 3 Demi Vollering, Nederländerna +0.33
 • 26 Hanna Nilsson, Sverige +15.20
 • 30 Amanda Bohlin, Sverige +17.28
 • 40 Clara Lundmark, Sverige +23.08
 • 60 Hanna Johansson, Sverige +35.25

Matej Mohorič från Slovenien, Florian Vermeersch från Belgien och Connor Swift från Storbritannien körde som en trio i nästan halva loppet. Med ca 20 km kvar till mål gick Matej Mohorič loss och kunde solo ta hem segern i herrarnas gravel-VM. Noteras också att 43-årige sjufaldige VM-medaljören Alejandro Valverde var fyra i herrelit.

De svenska herrarna gjorde alla ett mycket bra VM och avancerade hela tiden i startfältet från att ha startat med relativt höga startnummer. Alla fyra kom in på den övre tredjedelen bland de 149 som fullföljde och samtliga var nöjda med sina prestationer för dagen.

37-åringen Michael Tjulander slutade på en respektingivande 32: a plats och var mycket nöjd med sin prestation, särskilt med tanke på att han dragits med ryggproblem under två år tid. Richard Larsén slutade på en 52: a plats och imponerade även han med att plocka drygt 70 placeringar från första mellantiden.

Johan Norén hade lite materiellt strul men avancerade även han och slutade 45:a. Yngste cyklisten, 20-årige Eric Pedersen, blev 53:a.

VM gravel 2023 herrelit

 • 1 Matej Mohoric, Slovenien 4.54.57
 • 2 Florian Vermeersch, Belgien +0.43
 • 3 Connor Swift, Storbritannien +3.40
 • 32 Michael Tjulander, Sverige +21.35
 • 45 Johan Norén, Sverige +25.12
 • 52 Richard Larsén, Sverige +27.44
 • 53 Eric Pedersen, Sverige +27.58

Många fina placeringar i åldersklasserna – Göran Lennartsson tog brons

I age group-klasserna fullföljde totalt 25 svenskar mästerskapet. Flera placerade sig högt upp; påfallande många ensiffriga resultat.

Göran Lennartsson ordnade en bronsmedalj i herrar 70–74 efter att ha hållit en jagande sydafrikansk cyklist bakom sig under de sista milen.

John Midelf var fin åtta av nära 100 herrar i klassen 40–44. Philip Askeroth fanns med i spets i början av sitt lopp i herrar 45–49; efter en krasch med 25 kilometer kvar att köra rullade han i mål tolva. Henrik Mård gjorde ett bra lopp, var med högt uppe från start och slutade sjua i klass 50–54. Mattias Lundqvist fanns med på en elfteplats där.

Bland damerna i åldersgrupperna på detta gravel-VM placerade Sofie Rosencrantz , som bland annat har kört bra på SWE Cup landsväg denna säsong, på en mycket fin sjätteplats i klass 40–44. I damer 45–49 kom Frida Wikström sjua.

Marie Rydne slutade tia i klass 50–54. Och Maja Johansson var tolva i damer 19–34.

Text och foto: Svenska Cykelförbundet


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.