Gravel

Eric Pedersen och Richard Larsén uttagna till sitt andra gravel-VM

Ytterligare två cyklister klara för gravel-VM i elitklassen. Det blir förra årets VM-cyklister i herrarnas elitklass, unga Eric Pedersen och rutinerade Richard Larsén, som får de två sista platserna i det svenska VM-laget till Italien 7–8 oktober.

Som meddelats tidigare fanns ytterligare en cyklist som uttagningskommittén följt och fört en dialog med, nämligen Richard Larsén, som tävlar för Motala AIF Serneke Allebike på landsväg och Serneke Allebike CK när det gäller XCM. Richard har nu erbjudits att ingå i elittruppen att representera Sverige vid gravel-VM i italienska Treviso.

Uttagningskommittén består av Anna Öhrström, förbundskapten gravel, Fredrik Kessiakoff, sammankallande grengrupp gravel samt Peter Larsson, tidigare SCF samordnare Gravel-VM 2022. De motiverar uttagningen så här:

”Richard visar på god form och har i helgen hunnit köra ytterligare en tävling. En tuff deltävling i världscupens XCM och har därmed fått en bra genomkörare till världsmästerskapen om knappt tre veckor. I fredags kom besked från UCI om mästerskapets bankaraktär, en bana som vi tror kan passa Larsén mycket bra och där han kan ha goda förutsättningar till en bra prestation.”

Larsén var 35:a i det där XCM-världscuploppet. Utöver Richard har det även funnits en underhandskontakt med ytterligare en åkare, snart 20-åriga Eric Pedersen, som gjorde ett piggt VM-lopp under 2022  – första året ett officiellt gravel-VM arrangerades.

Eric tävlar även han för det UCI-registrerade laget Motala AIF Serneke Allebike och enligt Internationella cykelförbundets reglemente får han därför inte delta i åldersgruppsklass. Uttagningskommittén väljer att ta ut även Eric i elittruppen.

”Vi har tagit hänsyn till hans goda vilja att köra gravel-SM i år, dit han var anmäld, men tyvärr inte kunde komma till start då mästerskapet kolliderade med annan tävling för hans UCI-lag. Vi har förståelse för att lagets planerade race kan behöva prioriteras. Eric kommer även att köra gravel-EM helgen före VM och vi ser bara positivt på att ge honom möjligheten att komma till start i VM även i år, då han ifjol körde i elitklassen som den yngsta deltagaren.”

VM-truppen damer elit

  • Hanna Johansson, Baroudeur Fietsclub
  • Amanda Bohlin, CK Hymer
  • Hanna Nilsson, Åhus Cykelklubb
  • Clara Lundmark, Norbergs CK
  • Tilde Hammarström, Vincents CC

VM-truppen herrar elit

  • Johan Norén, Serneke Allebike CK
  • Michael Tjulander, Cykelklubben Sundet
  • Richard Larsén, Motala AIF Serneke Allebike
  • Eric Pedersen, Motala AIF Serneke Allebike

Detta innebär att samtliga cyklister som anmält intresse för att köra Gravel VM både i seniorelit och agegroup nu får chansen att delta. Damerna (elit och alla åldersklasser) samt herrarna i åldersklasserna 50+ kommer att tävla i Treviso lördag 7 oktober. De återstående herrkategorierna (elit och åldersgrupperna 19–49 år) tävlar söndag 8 oktober.

Text och arkivbild: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.