Gravel

Uttagningskriterier för gravel-VM och representera landslaget vid EM

Cyklister som uttagningskommittén gravel anser uppfylla någon eller flera av kriterierna nedan kommer att erbjudas att representera Sverige vid Europamästerskapen i belgiska Oud-Heverlee 1 oktober och/eller Världsmästerskapen i italienska Veneto den 7–8 oktober 2023.

Uttagningskommittén

Uttagningarna meddelas ca 3 veckor före mästerskapet och görs av representanter från grengrupp Gravel genom Anna Öhrström, förbundskapten, Fredrik Kessiakoff, key account manager SCF samt Peter Larsson, SCF samordnare Gravel-VM 2022.

Uttagningskommittén kommer att beakta

  • Cyklistens resultat (placering, tidsdifferens, antal startande) i internationella deltävlingar i Trek UCI Gravel World Series 2023.
  • Resultat i Svenska Mästerskapen i gravel 2023.
  • Om aktuellt, kommer kommittén även att titta på relevanta resultat i världscup -och mästerskapssammanhang i grenarna CX, XCO, XCM och Lvg.

Intresseanmälan nödvändig

Cyklist som vill delta i VM (och representera Sverige vid EM) som anser sig ha de resultat som krävs enligt ovan uttagningskriterier bör skicka intresseanmälan till förbundskaptenen (anna.ohrstrom@scf.se) senast 1 september för att kunna bli uttagen. De svenska mästarna (dam och herr) blir direktkvalificerade till VM av UCI.

EM öppet för alla

UEC (Europeiska cykelförbundet) har inte samma krav som UCI på att anmälan till Elit-klasserna ska göras av det nationella förbundet. Behöriga cyklister kan anmäla sig själva till EM direkt hos arrangören, även de som avser köra Elit-klass. Trots detta kommer uttagningskommittén erbjuda de uttagna cyklisterna till VM samma upplägg vid EM. Läs mer om anmälan hos arrangören: Registrations – Gravel Championships Flanders 2023

Gravel – ny gren inom cykel

Då gravel är en ny gren inom cykling, kommer uttagningskriterierna vara föränderliga i takt med att grenen etableras. Till årets EM – och VM-representation kommer uttagna cyklister få anmälningsavgiften betald av SCF, lån av landslagskläder samt viss support av ledare på plats. Resa och boende betalas och arrangeras av cyklisten själv.

Text: Grengrupp gravel/SCF