Alla grenar
Bancykel

Tia i EM-start – Gustav Johansson imponerade taktiskt i poängloppet

Gustav Johansson körde på fredagskvällen sitt första lopp på ban-EM i München, poängloppet över 200 varv – ett lopp som han disponerade på ett fantastiskt bra sätt. Det räckte till plats 10 i tuffast möjliga konkurrens där regerande världsmästaren, fransmannen Benjamin Thomas utmanades hårt men segrade.

Johansson tog vid två tillfällen varv på klungan och plockade även några spurt poäng. Det blev en tidig enpoängare efter det att cyklisterna hade fått åka adrenalinet av sig i de allra första sprinterna. Och så var Gustav tvåa i nionde sprinten.

I det läget såg det till och med ut att kunna bli en sjätteplats, men så kom en det varvningar från en ukrainsk cyklist och ett par andra som inte var med i medaljstriden.

Det handlar så mycket om taktik i poängloppet och Gustav Johansson, som just har lämnat U23-klasssen, gjorde det så bra. Förbundskaptenen Johan Carelle beskrev Gustav som bättre förberedd än någonsin och det visade sig vara en bra magkänsla.

Totalt blev det 44 poäng och det räckte alltså till en tiondeplats i finalen med 20 cyklister.

EM poänglopp seniorelit

  • 1 Benjamin Thomas, Frankrike 135
  • 2 Robbe Ghys, Belgien 123
  • 3 Vincent Hoppezak, Nederländerna 113
  • 10 Gustav Johansson, Sverige 44

Den brittiska kommentatorn på Eurosport lyfte fram Johanssons prestations som en av loppets stora plusvarianter. Så här kommenterade Carelle, som följde dramatiken hemma från Falun, Gustavs första EM-insats i seniorelit direkt efter målgång.

”Mycket bra disponerat lopp i hårdast möjliga konkurrens. Han var verkligen med och tävlade om det, imponerande. En mycket bra prestation. Nu är det bara att ladda om inför måndagens omnium”, säger Johan Carelle.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF