Meny

Tävlingsrapport från EM bancykel i Gent

I början av juli avgjordes Bancykel EM för U23 och junior cyklister på velodromen i Gent, Belgien. Den svenska truppen bestod av fyra cyklister, U23:orna Frida Knutsson, Oskar Palm och Gustav Johansson samt Otto Strandqvist, junior.

Först ut var Frida Knutsson som körde förföljelselopp och körde in på en stark 12e plats i stenhård konkurrens.

Frida hade sedan även sitt elimineringslopp den första tävlingsdagen, där gjorde hon ett helt perfekt genomfört lopp och var endast centimeter från en medalj, men en fjärdeplats på sitt första internationella mästerskap lovar mycket gott inför framtiden. Tyvärr tog mästerskapet slut för Frida andra tävlingsdagen då hon blev inblandad i en krasch under slutskedet av Scratchloppet och i den ådrog sig en hjärnskakning.

Oskar Palm hade Scratchlopp och Poänglopp på sitt schema under EM, först ut var scratchloppet som gick i absolut full fart från start till mål. Oskar gjorde en bra genomförd tävling och slutade på en 13:e plats. Efter en vilodag var det sedan dags för Oskars andra start, ett 160 varv långt poänglopp där det var attacker och full fart från start till mål, Oskar placerade sig bra under hela loppet och slutade även här på en mycket bra 13:e plats, två mycket bra prestationer i sitt första seniormästerskap.

Gustav Johansson inledde sitt EM med ett Elimineringslopp, ett mycket nervöst lopp med ett antal riktigt stora krascher där Gustav klarade av att undvika dem alla, och till slut knep en 10:e plats, ett mycket bra resultat även det i den hårda konkurrens vi mötte under det här mästerskapet. Sedan körde Gustav även Omnium och det var fyra race som gick i absolut full fart från start till mål. Gustav krigade på mycket starkt och blev till slut 15:e man när vi summerade dagen.

Otto Strandqvist hade många starter planerade under sitt första mästerskap på bana, först ut var Scratchloppet där Otto satt med i den avgörande utbrytningen men inte riktigt klarade av att följa den så istället för att bränna sig helt väntade han in klungan och samlade kraft inför spurten där han mycket starkt lyckades knipa en 10:e plats i sin första start. Nästa dag hade Otto 1 Km på programmet och där körde han in på nytt personbästa med tiden 1.05.174 vilket här räckte till en 10:e plats. På kvällen samma dag kördes juniorernas elimineringslopp, där Otto blev 15:e efter en rejäl tryckare från den ryska åkaren. Efter en vilodag var det sedan dags för Ottos Omnium, där dagen började lite segt men efter någon gren kom farten tillbaka och han slutade till slut på en 14:e plats när vi summerade alla fyra grenarna. Sedan var det bara poängloppet kvar, Otto visade en stor moral och viljestyrka när han krigade sig genom loppet och slutade på en 14:e plats.

Hela mästerskapet gav mycket positiva besked och visar att vi om en inte alltför lång framtid kan vara med och tävla om medaljerna på internationella mästerskap både på herr och damsidan.

/Johan Carelle, Förbundskapten Bancykling