Alla grenar
Bancykel

Många bra nya erfarenheter för den lilla svenska truppen i tufft ban-EM

Då var det dags att rapportera den allra största delen av den tredje svenska insatsen när det gäller cykel i portugisiska Anadia – Sangalhos. Det var en lite stukad och besviken EM-trupp i bana vid söndagskvällens middag, men revanschsugna – och med en hel del riktigt nyttiga erfarenheter i ryggsäcken som kommer bli nyttiga i framtiden.

Svenska truppen, cyklister

  • Jonas Månsson, Ryska Posten SK – U23
  • Christoffer Eriksson, IF Mantra sport – U23
  • Neo Viking, Södertälje CK – Junior

Ledare:

  • Förbundskapten: Johan Carelle
  • Mekaniker: Gilles Bellerose

EM-dag 1:

Vi hade scratchlopp för juniorer på agendan vår första tävlingsdag, Neo Viking startade näst längst bak i den lottade startordningen, men såg till att ta sig fram bra i klungan under de första varven, det blev några attacker i klungan, men alla kördes i kapp av en klunga som gick fort redan från varv ett utan några större temposänkningar under de 40 varvens tävling, Neo låg på en bra position i klungan när det skulle ringas för sista. Varvet, men tyvärr så gick cyklisten framför på hjul och föll, vilket ledde till att Neo inte hade någonstans att ta vägen utan körde rakt in i den liggande cyklisten framför och flög över sitt styre. En hård krasch som ändå verkar ha slutat bra, lite skrapad och blåslagen, men ändå ok. Tråkig start på mästerskapet men sådant som tillhör sporten.

EM-dag 2:

I dag hade vi Jonas Månsson till start i scratchlopp för U23 cyklister. 60 varv och än en gång hade vi oturen att bli lottade till att starta sist. När starten gick såg Jonas till att ta sig fram bra genom fältet, han var ganska aktiv första 20 varven, täppte luckor, hade en liten lucka själv ett tag och höll sig i en bra position, efter ca 20 varv så placerade den Litauiska cyklisten sin sko i Jonas framhjul. Så för en sekund såg det ut att bli en krasch, men Jonas redde ut situationen bra, dock tappade han lite positioner där och precis då började de stora nationernas cyklister att trycka på pedalerna ordentligt, så därifrån in till mål blev det ett krig för Jonas att plocka luckor längst bak i klungan när det droppade av cyklister, till slut blev det en 15:e plats i Jonas första internationella mästerskap på U23-nivå; ett klart godkänt resultat.

EM-dag 3:

Dags för Christoffer Eriksson att kliva in i mästerskapet, 1 KM TT är det som gäller för honom denna tävlingsdag. Christoffer startar som 12e cyklist av 18. Dagens målsättning var att slå det egna personliga rekordet och därmed även det svenska rekordet på 1.04,446. Den målsättningen förstördes idag av ett för långsamt första varv, efter det så var farten tillräckligt hög, men det var för mycket tid förlorad under det första varvet, tiden blev till slut 1.04,582, vilket räckte till en 12e plats.

EM-dag 4:

I dag var tanken att alla tre cyklisterna skulle tävla, men tyvärr så kunde inte Neo komma till start i Herrjuniorernas Omnium, skadorna han fick vid kraschen första dagen omöjliggjorde en start för honom. Christoffer hade sprint på schemat och som alltid inleds det med tidskval, flygande 200 meter, Christoffer fick inte riktigt till farten idag heller och kvalade därmed inte in till åttondelsfinalerna i sprint, hans tid i kvalet var 10.989 sek. Efter det så var det dags för Jonas att köra poänglopp, hans första poänglopp i karriären över full distans, 160 varv. Inledningen såg bra ut och Jonas höll sig på en bra position i klungan, men vartefter farten trissades upp fick han svårare och svårare att hänga kvar i klungan, och när han för andra gången höll på att bli varvad av klungan efter ca halva loppet tog kommissarien fram den röda flaggan och loppet var över för Jonas. .

Sista dagen och vi har Christoffer Eriksson till start i Keirin, så håll utkik i våra sociala medier hur det går.

Alla resultat från EM i bancykel för juniorer och U23-cyklister finns också HÄR!

Text och foto: SCF