Rapport från banlandslaget i Alkmaar/Holland

Svenska banlandslaget ställde den gångna helgen upp på internationella bancykeltävlingar enbart för juniorer i Holländska Alkmaar. Tävlingar som har anordnats sedan 2009 har nått hög status. Laura Trott, OS – och VM mästarinna från 2012, bara för att nämna en bland flertalet framgångsrika cyklister som deltagit.

Uttagna cyklister till Junior Trials var Jacob Johnsson, Stockholm CK, Felix Nisell, Motala AIF CK, Viktor Lundqvist, CK Bure och Jesper Olsson, Motala AIF CK. Jesper hann inte repa sig från en förkylning och stannade därför hemma. Som fotot visar står juniorerna beredda inför en 4 km. lagförföljelse i ett Svensk/Skotskt mixlag.

Bancykel Alkmaar

Trots att Viktor relativt tidigt tappade på övriga, åkte trion in i mål på imponerande 4:37,700 som resulterade i en 10:e plats. Vann gjorde Brittiska A-laget med imponerande tiden 4:11, 210. Vidare discipliner som kördes var Derny Race, Scratch, Poänglopp, Eliminering, Individuell förföljelse och Madison.

Felix Nisell anträdde till Derny Race, ett av de mest spektakulära disciplinerna inom bancykel, med snitthastigheter kring 55-60km/h. För Felix var det, det första loppet av sitt slag, men lyckades trotsallt knipa en 7:e plats. Vann gjorde Reece Wood från Storbritannien.

Scratchloppen som kördes var fördelade över lördagen och söndagen. Alla i laget fick ställa upp. Bäst gick det för Felix som kom på en 13 resp. 14:e plats. Jacob körde in på en fin 15:e resp. 17:e och Viktor på en fin 18:e resp. 21:a plats. Vann gjorde Julius Johansen-Danmark och Oliver Wulff Fredriksen-Danmark.

Under lördagen kördes även Poängloppen där Felix och Jacob var aktiva och kunde sätta färg på loppet. Felix tog sin in på en 17:e plats, dessvärre fick Jacob trots sin fina form bryta pga. av kramp. Viktor cyklade stadigt in på en 22:a plats.

Både Scratch- och Poängloppen var snabba lopp som mätte över 51km/h i snitt, att jämföra med herrelitens snitthastigheter. Scratchloppen vanns av Matthew Walls- Storbittanien och Erik Larsen-Danmark och Poängloppen av Jules Hesters- Belgien och Sasha Weemaes- Belgien.  Dag 2 började med Viktors förföljelselopp 3 km. Viktor fick till ett jämt fint lopp som resulterade i en 22:a plats med tiden 3:47,250. Vann gjorde Julius Johansen- Danmark med tiden 3:20,280.

Elimineringsloppet under söndagen resulterade för Felix i en 17:e och en 20:e plats för Jacob. Jacob lyckades även parera en masskrasch genom sina tekniska färdigheter han har anammat från regelbunden träning i Falun. I heat 2 körde Viktor in på en 22:a plats.

Junior Trials avslutades med herrarnas Madison om 60 varv. Felix fick ställa upp med Skotske Tom Chandler som även ingick i lagförföljelselaget (TP). Tom är en cyklist som har fina meriter från TP och Madison. Felix och Tom satt fint med i klungan bland de aktiva cyklisterna, lyckades dock inte samla poäng men spurtade in på en fin 6:e plats.

För att summera tävlingarna och arrangemanget så var landslaget väldigt nöjda med tävlingar och hur tävlingen sköttes.

Resultaten finns att se under: http://www.libemaprofcycling.nl/uploads/Uitslagen%2009-01-2016%20(1).pdfhttp://www.baanwacht.nl/wp-content/uploads/2016/01/Uitslagen-10-01-2016.pdf

Kommande landslagsuttagningar kommer att ske i samband med Ban-SM i Falun 13/14 februari.

//David Mayer, Förbundskapten