Rapport från EM i Montichiari

Banlandslagets fem uttagna juniorer fick blodad tand när de hade sina framgångar vid Poland Grand Prix tidigare under månaden. Den gångna veckan, 12-16 juli, tävlade de mot de allra bästa och fick bevisa sig på nytt. Till start under EM i Montichiari kom 31 nationer och 381 cyklister, ett rekordtal bland deltagare som  tyder på tydligt uppsving inom europeisk bancykel.

Våra fem svenska juniorer har tävlat i disciplinerna Omnium, Scratch, Poänglopp, Team Pursuit, Individual Pursuit, Team Sprint, 1 km, Madison och Keirin, vilket betyder att vi var representerade i samtliga discipliner förutom Sprint. Vi gick till start med god känsla från tidigare träningsprogram och i förväntan att prestera väl.

Jesper Olssons  4:e plats från Poland Grand Prix i Keirin och en 5:e plats i Keirins första och andra genomgång tyder klart på att vi även inom de snabbaste disciplinerna har på Europas absolut högsta nivå att göra. Jespers otroliga  spelsinne och hans sätt att enkelt hantera cykel gör honom till en farlig motståndare framöver.

Jesper Olsson, Keirin

Jeseper Olsson, Keirin. Foto: Anders Olsson

Felix Nisells 13:e plats i Omniums sammandrag var välförtjänt, då konkurrensen inom de sex disciplinerna var extremt hård. Heller har ingen svensk junior cyklat kilometerna på rekordtiden 1:07.535. Vann gjorde Krawczyk Szymon från Polen.

Felix, 3 km

Felix Nisell, 3 km. Foto: Anders Olsson

Jacob Johnsson, Scratch-trean från Poland Grand Prix, var dessvärre inblandad i en masskrasch i finalheatet. Jacob, som såg stark ut, var på väg att avancera inom det sista varvet då olyckan inträffade. Jacob klarade sig fint med enbart ett par skrapsår och kunde tillsammans med Gustav Johansson starta i lördagens Madisonlopp. Dagen efter fick vi besked om att även de övriga cyklisterna hade klarat sig bra, vilket var en lättnad.

Gustav Johansson, som förstaårsjunior har imponerat stort. Under 3 km Individual Pursuit gick Gustav i mål med tiden 3:30.474, en tid som förbundskapten aldrig heller har noterat bland de svenska juniorerna. Tiden resulterade i en 18:e plats för Gustav. På poängloppets 100 varv placerade sig Gustav på en fin 10:e plats, där han även kammade hem fyra spurtpoäng.

Gustav, poängloppet

Gustav Johansson imponerade med rekordtid. Foto Anders Olsson

Viktor Lundqvist som fick en plats till Team Pursuit, skadade sig dessvärre under upptaktsträningen och efter samråd med förbundskapten stod beslutet fast att stå över Team Pursuit för att förbereda sig inför 3 km Individual Pursuit. Viktor gick till start med en relativt bra känsla, tänkte bort smärtan för att gå i mål på tiden 3:39.395, en klar förbättring jämfört med tidigare prestationer. Tiden resulterade i en 30:e plats.

Jesper och Felix, Team Sprint

Jesper och Felix i Team Sprint. Foto: Anders Olsson

Sammanfattningsvis kan vi säga att bancykel visar en tydlig tendens att utveckla sig till det bättre. 381 deltagare, två nya svenska rekord och två nya världsrekord är ett bevis för att de europeiska nationerna nu tror på och investerar, i synnerhet i de yngre. Våra svenska framgångar är ett bevis på att vi hänger med utvecklingen och fortsättningsvis kommer vi lägga ner resurser som ska leda till Sverige som ännu mer konkurrenskraftig nation.

Resultat

/David Mayer, förbundskapten