Alla grenar
Bancykel

Jonas Månsson var het direkt även andra kvällen i Schweiz

Jonas Månsson fortsatte sin succé i U19-klassen under den andra kvällen i UCI-tävlingen på den lilla schweiziska orten Grenchens velodrom. CK Uni-cyklisten, som vann det inledande poängloppet i fredags, var het direkt även på lördagen. Jonas slutade tvåa i elimineringsloppet.

Gustav Johansson, som har en sjätteplats från U23-EM tidigare i höst som främsta merit, hade ett omnium med fyra grenar i benen inför lördagens fristående scratchlopp. Men det fanns kräm i benen. Det gick i jämn och mycket hög fart i 50 av de 60 varven. Då försökte sig Gustav Johansson sig på en attack. Team Ormsalva-cyklisten satte verkligen färg på loppet.

Förbundskaptenen Johan Carelle sammanfattar så här:

”Gustav fick en bra lucka och höll undan tills det var fyra varv kvar. Då kom klungan…och svepte förbi och Gustav som rullade in på en 19:e plats – men ett mycket bra taktiskt genomfört lopp med ett bra offensivt försök på slutet.”

Gustav körde tidigare ett poänglopp, som gick i vansinnigt högt tempo från start – och svensken hamnade lite på mellis när utbrytningarna gick i väg. Det slutade med plats 16, utan att kunna sätta färg på det som han minst sagt gjorde i scratchen.

I partävlingen, madison, körde Gustav med sydarfrikanen van Wyk. De slutade på plats 15 efter herrarnas madisonfinal som avslutade svenskdelen av UCI-tävlingen i Schweiz.

Gustav Johansson och Christoffer Eriksson skaffade sig nya bra erfarenheter mot tufft motstånd på en fin bana i Schweiz. (Arkivbild)

Den andra svenska senioren på plats, Christoffer Eriksson, har sin allra vassaste gren i kilometerloppet som inte fanns med i Grenchen. Nu slutade han sexa av de sju cyklisterna i det första heatet i keirin, som startas i 1400 meter bakom en Derny som ökar farten från 30 till 50 km/h, sista dryga 600 meterna släpps cyklisterna fria att spurta.

Det blev till att köra ett tufft återkval och vägen mot att ta sig långt blev för tuff.

 

Jonas Månsson tvåa i elimineringsloppet

Jonas Månsson hade stolpe ut i elimineringsloppetg på fredagskvällen. Nu startade den disciplinen, där det gäller att undvika sistaplatsen vid varje spurt, lördagens program. Och åkstarke Jonas var tvåa i den mycket tuffa disciplinen efter holländaren Justus Willemsen.

”Både Jonas Månsson och Neo Viking krigade på bra. Hela loppet gick i hög fart. Jonas kämpade till sig sin andraplats, mycket bra gjort. Och Neo blev 14;e i mål, berättar Johan Carelle som är förbundskapten i bana direkt efteråt.”

I U19-killarnas poänglopp, där Jonas Månsson gjorde braksuccé och vann under fredagen, höll han sig framme i ett par spurter och samlade på sig ströpoäng. men från en sjätteplats och i alla fall ett litet slagläge mot ett brons kunde i stället hemmanationen dominera när bensinen började tryta i CK Uni-cyklistens ben.

”De kommer lite på mellanhand och fick dåligt betalt för sina offensiva försök, till slut blev det en åttondeplats för Jonas och Neo slutade tolva”, rapporterar Carelle på plats.

Det extremt krävande U19-programmet avslutades med ett scratchlopp där Jonas Månson höll sig långt bak men kom i det som skulle vara EXAKT rätt ögonblick på näst sista varvet. Men mjölsyrebelastningen blev för stor och klungan blåste förbi. Men vilken SKÖN inställning och vilka grymma tävlingsdagar i Grenschen av Månsson!

Neo Viking fanns med  slutet av den och slutade fin sjua. Han kom in i det andra tävlingsdagen och avslutade med sitt bästa lopp. Jonas Månsson slutade åtta. Carelle kommenterar så här:

”Neo gjorde sitt bästa lopp för helgen och satt med på rätt ställen i klungan under hela loppet. Jonas attack gav ju en rejäl lucka men tyvärr fanns det för mycket starka cyklister kvar i klungan.”

Text: Tomas Larsson/SCF