Alla grenar
Bancykel

Intressanta starter i tufft test på UCI-bantävling i Schweiz

Det BLIR trots allt UCI-bantävlingar i Schweiz under fredag och lördag! På torsdagsmorgonen åker förbundskaptenen Johan Carelle med seniorerna Christoffer Eriksson och Gustav Johansson, juniorduon Jonas Månsson och Neo Viking till Grenchens velodrom samt tandemparet med Jörgen Gustavsson och pilot Magnus Ekström.

Duktiga paracyklisten Jörgen Gustavsson och piloten Magnus Ekström inleder med en kilometers tidslopp under fredagen. Under lördagspasset i Grenchen kör de matchsprint.

Christoffer Eriksson, som har radat upp vassa kilometertider, gör nu två rejält intressanta starter i keirin och sprint i Schweiz. Så här säger Eriksson själv om hur han ser på de disciplinerna:

”Jag tycker keirin verkligen är jätteroligt och i sprint gillar jag det tuffa rävspelet. Jag har inte alls kört mycket sprint och keirin utomlands tidigare, så det ska bli kul att få möta de riktigt stora cyklisterna…”

Det var till en början högst osäkert om det skulle bli några tävlingar med rådande nya coronarestriktioner, men Carelle har nu fått beskedet att tävlingen körs som planerat. Resan går alltså till den lilla schweiziska staden Grenchen, som ligger söder om Basel i nordvästra delen av Schweiz. Flygresa i morgon, trampa bort resstelheten och känna in banan på torsdagseftermiddagen  och så ett rätt späckat tävlingsschema under både fredag och lördag.

Gustav Johansson och Christoffer Eriksson skötte sig riktigt bra här på U23-EM. Nu vässas konkurrensen ett snäpp – för det verkar som att coronaläget tillåter de flesta nationer att delta i Grenchens UCI-tävling som körs fredag-lördag,

Mycket är nytt. Johan Carelle har exempelvis bara fått se Christoffer Eriksson köra ett internationellt keirinlopp; ökad fart efter motorcykel i fem varv och spurt tre fria med ofta rätt tuffa tag. Ännu mera taktik i sprinten där Eriksson höll på att missa något tidigt ryck på SM.

”Ska bli jävligt spännande att se vad det räcker till internationellt redan nu – och om han klarar det taktiska är man ju också nyfiken på. Keirin har han bara kört på ett NM för tre år sedan och det var ingen värdemätare. Ska bli spännande att se vad det bär. Sprinten blir tufft. I tidskvalet ska det kunna räcka, sedan får vi se med det taktiska kunnandet”, säger Johan Carelle om den i höst allt mera formstarke Christoffer Erikssons start.

Gustav Johansson skaffade sig härom veckan en genomkörare Portugal där han fanns med i omnium och scratch. Både ”mångkampen” och ”tempoloppet” finns med i Schweiz. Sedan ska Gustav skaffa sig internationell erfarenhet i paråkning där en holländsk cyklist ansluter.

 

Intressant start i Schweiz. Jonas Månsson från CK Uni gjorde ett starkt SM på den lilla trånga velodromen i Falun och får nu mäta sina krafter på en internationell, fullstor velodrom och stora delar av världseliten.

Jonas Månsson imponerade stort på SM där han länge fanns med i toppen i poängloppet även totalt sett när juniorerna samkördes med senior elit.

”Ja, det loppet var riktigt bra. Nu är man nyfiken på om han har konserverat formen och hur det står sig internationellt”, säger Carelle.

Poänglopp, scratch och eliminering båda dagarna låter som ett slitsamt program. Men det bör passa den åkstarke CK Uni-cyklisten alldeles utmärkt.

Neo Viking, Södertälje CK, var som vassast i sprinten under JSM där Jonas fick gräva djupt för att sno åt sig guldet. Matchsprint är inte med på juniorsidan i Schweiz; poängloppet kan passa bäst.

Mera säkert är att det kommer bli många nya internationella erfarenheter för alla fyra innan julmaten kan intas med gott samvete…

…kolla framför allt Swecycling på Facebook och Instagram under tävlingarna och här på SCF.se efteråt för att följa hur det går.