Alla grenar
Bancykel

Gustav Johansson ordnade favoritseger i tufft poänglopp

Gustav Johansson var sexa på U23-EM, men utmanades om SM-guldet i poängloppet av Jacob Wihk. Både junioren Jonas Månsson, som kör för CK Uni från Uppsala, och Staffantorpscyklisten Linus Larsson i U16 imponerade stort.

Jacob Wihk hade fixat en silverpeng redan i tidsloppet. Och med så bra form valde Ryska Posten SK-cyklisten att ställa upp även i poängloppet.

Wihk och junioren Jonas Månsson, CK Uni, satte verkligen färg på loppet i början. Gustav Johansson körde avvaktande vid den första spurten, tappade den andra och hade otur vid en tredje.

Men Gustav är stark denna höst. Han kontrollerade loppet ändå. Taktiken kostade förvisso mycket kraft, som efter ett ryck i mitten gav full pott i den spurten.

Gustav Johansson har lämnat resten av fältet på ett av spurtvarven i mitten av 100-varvsloppet.

Jag tänkte att jag vilar i alla fall första spurten för där vill alla vara med och köra. Men det tar ut sin rätt att ligga och jaga…men det ska vara tufft och det ska vara slitigt. Det var ju en riktig genomkörare. Vid sista spurten (ger dubbla poäng) visste jag i alla fall att det skulle räcka att hålla ryggen på Jacob och i det läget var det ungefär det jag orkade, säger Gustav Johansson efter att ha hämtat hem en favorittyngd SM-guldmedalj.

Gustav firade sedan lite extra med klubbkompisen Hugo Porath efter dubbla mästartröjor till till Team Ormsalva denna SM-lördag.

Hugo Porath och Gustav Johansson, båda Team Ormsalva och båda SM-guldmedaljörer – i tidslopp 1000 meter respektive poänglopp.

Juniorvinnaren Jonas Månsson ska, liksom Gustav och juniorsilvermedaljören Neo Viking från Södertälje, få sig internationell erfarenhet i Schweiz om tre veckor. Det såg riktigt bra ut i poängloppet för Jonas. Juniorerna fick starta samtidigt som senioreliten. Tufft förstås. Men Månsson tog för sig väldigt bra.

Ett gäng Skåneungdomar har testat att köra en del i Danmark. Staffantorps Linus Larsson imponerade stort då han helt enkelt vann samtliga spurter bland en kvartett kapabla U16-åkare.

”Det var verkligen kul att se riktigt väl genomförda poänglopp. Bra klass och fart från början”, sa förbundskaptenen och tävlingsledaren Johan Carelle när det var dags att trava hem efter dag ett på ban-SM.

Här är alla medaljörerna i poängloppen, herrar senior:

  1. Gustav Johansson, Team Ormsalva, 43 poäng
  2. Jacob Wihk, Ryska Posten SK, 39 poäng
  3. Mathias Thunmarker, Team KBK Bikes, 1 poäng

Juniorer:

  1. Jonas Månsson, CK Uni 35 poäng
  2. Neo Viking, Södertälje CK -17 poäng
  3. Hugo Porath, Team Ormsalva AC -19 poäng

P 15-16:

  1. Linus Larsson, Staffanstorp CK 40 poäng
  2. Malte Ehn Gårdhage, Ramnäs CK 16 poäng
  3. Theo Hed, Ramnäs CK 12 poäng

Längre intervju med Gustav Johansson om SM-helgen kommer under söndagen då det blir några spännande sprintuppgörelser och så förföljelselopp med annat dubbla silvermedaljören på Paralympics, Anna Beck.

Foto och text: Tomas Larsson/SCF

Alla resultat i poängloppen: resultatlistapoangloppsm2021 (1)