Alla grenar
Bancykel

Gustav Johansson het under kvalet i omnium – och gjorde ett bra EM

Gustav Johansson inledde sitt EM i omnium med ett sprakande bra kvallopp. Sedan blev det en okej trettondeplats i totalen. Med tiondeplatsen i fredagens poänglopp blev det sammantaget bra EM-tävlingar för Gustav.

EM i München är lika med Gustav Johanssons första internationella mästerskap med världens bästa cyklister i seniorelit. Tidigare har han gjort bra resultat i U23 och har sedan dess jobbat hårt för att tävla tillräckligt mycket för att växa in i den högsta seniornivån.

Gustav inledde strålande i det inledande poängloppskvalet där han var trea i sin grupp med tio inkörda sprintpoäng.

”Verkligen ett superstabilt kvallopp av Gustav”, inflikar förbundskaptenen Johan Carelle.

Sedan var han på plats 13 i det inledande scratchloppet och höll sig där bland de 16 som hade kvalat in till EM i omnium.

”Det gick i en rasande fart hela loppet. Tempo, som är andra grenen, var lite samma sak. Det gick sjukt fort. När snittfarten i ett lopp var 56,3 kilometer i timmen är det svårt att göra något. Ta bara elimineringsloppet, där hade Gustav hade en plan att starta högt upp och försöka runda hela fältet och sedan hänga med så länge som möjligt. Men det gick så fruktansvärt fort som det gjorde från start blev  han hängande utanför fältet och fick kliva ner bakom där det blev tufft”, förklarar Carelle.

Omnium var på förhand Gustavs bästa chans till en bra placering under EM. Men under fredagen gjorde  Johansson ett mycket starkt poänglopp där han var med och tog sprintpoäng två gånger och 20 varvningspoäng lika många gånger. Det är just poänglopp som avslutar EM i omnium.

”Gustavs chans i poänglopp på den här nivån är möjligheten att ta varv. Men när de som fanns i den superjämna medaljstriden satte upp en så hög fart hela loppet igenom fanns det aldrig någon chans till det. Sedan var det väl lite slut på bensinen.

Med tre cyklister på samma poäng inför avgörandet som blev en  millimeterhistoria var uppgörelsen i bancykelns prestigefyllda mångkamp väldigt spännande.

Gustav Johansson fick för första gången tampas med de stora kanonerna i ett internationellt mästerskap, här i kamp med spanjoren Sebastian Mora Vedri som tappade segergreppet i ett spännande EM-omnium.

 

Så slutade EM i omnium

  • 1 Donavan Grondin, Frankrike 150
  • 2 Simone Consonni, Italien 148
  • 3 Sebastian Mora Vedri, Spanien 146
  • 13 Gustav Johansson, Sverige 46

Alla resultat från EM i bancykel HÄR!

Johan Carelle var väldigt nöjd med erfarenheten som detta EM har gett och så förstås tiondeplatsen i poängloppet.

”En stenhård dag med hårdast möjliga motstånd, men en klart godkänd insats och totalt sett ett mycket väl genomfört första mästerskap i den högsta klassen”, säger Carelle.

För svenska tävlingscyklister som skulle vilja testa att tävla i omnuim – och givetvis alla som redan håller på med bancykel – så kommer det att bli ett SM i Falun till hösten i den disciplinen. Den coronainställda SM-tävlingen i omnium körs i stället, enligt den nya planen, sista helgen i oktober.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare tävla internationellt och få värdefulla nya erfarenheter. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!