Meny
Bancykel

Gustav Johansson har funnit sig tillrätta i Champions League-finrum

Gustav Johansson har först blivit helt kvitt sviterna av en förkylning och sedan acklimatiserat sig i Champions League-miljön. Det stundar en mycket spännande tredje CL-omgång i VM-velodromen i Saint-Quentin-en-Yvelines på lördag. Missa inte den tv-underhållningen på lördagskvällen!

När Gustav beger sig till den rätt nya förorten till Paris har han en bra känsla. Han var sjua på VM i poängloppet där och är inkörd på den velodromen.

”Jo, den är också ganska lik velodromen hemma i Palma och jag vet exakt vad som väntar. Det är alltid skönt. Sedan har jag haft ytterligare en vecka på mig att bygga upp formen. Inte optimalt alls att tappa fyra-fem träningsdagar inför Palma. Lite synd. Sedan kändes det mycket bättre i kroppen i Berlin”, förklarar Gustav Johansson.

Det var efter poängloppet i VM som CL-arrangörerna kom fram och erbjöd en plats i CL-cirkusen. Det som skulle bli träningslunk med sikte på hemma-SM i fyra grenar blev i stället folkfester och en idrottslig utmaning utöver det vanliga fyra helger i rad.

”Det har varit häftigt såklart; ett helt annat event än allt annat som jag har kört. Ja, PR-mässigt är det i alla fall mycket större än vad VM var. Och det är ju bara toppåkare här. Väldigt häftigt att få vara med om det här och en extra känsla att få starta i Palma, även om det bara var poängloppet som var något med – och det är ju innan tv-sändningen.”

Han var tolva i poängloppet. Den inledande farten i  elimineringsloppet på Mallorca kom lite som en chock för kroppen, men till Berlin var han med från start.

Gustav Johansson var lite ur form efter en förkylning i CL-premiären hemma Palma på Mallorca, men det kändes mycket bättre i Berlin.  Foto: Alex Whitehead/SWpix.com/UCI Track Champions League

”Eliminering är den gren som jag har haft mest problem med. Det här var ett stort steg framåt i rätt riktning. Tanken var att komma ner mot svarta linjen så fort som bara möjligt. Jag får starta längst bak i loppen, men kunde runda allt, kom fram till spets men kunde glida ner och gömma mig på andra, tredje plats ett tag. Långt fram och nere vid svarta linjen utan att ta vind…där vill man finnas så länge som möjligt, så taktiskt kändes det riktigt bra”, analyserar Gustav.

Egentligen passar inte de bägge tv-sända grenarna speciellt bra. Gustavs styrka är uthålligheten, att vara som bäst andra halvan och ta varv i poänglopp. Här är scratchloppen 20 varv i stället för det tredubbla.

”Det går inte alls att jämföra med vanliga scratchlopp. Här är det full gas från start till mål. Och i Berlin var det verkligen full spätta från start.”

Gustavs taktik är ändå att försöka ta ett varv. Nu var farten för hög och fyra andra cyklister kom i väg. Därmed var det samlat in på sista varvet; 13 cyklister spurtade om femteplatsen sida vid sida med de fyra som tampades om segern. Gustav kom nia på det spurtvarvet och på plats 13 i scratchloppet. Helt okej det också…

”Ja, framför allt var det viktigt få en till veckas träning, komma upp i min normala nivå och känna att jag förtjänar att vara utvald att köra Champions League. Sedan vill jag förstås köra ännu bättre och kanske lyckas ta ett varv på ett scratchlopp. Man får se på sina styrkor. Samtidigt vet man ALDRIG vad som händer. Jag vill ha en bra grundplan innan loppen och sedan se vad som händer”, säger Gustav med ett avslappnat skratt.

Kan du inte passa på och försöka slå till i ett poänglopp då väl vissa tar det som en uppvärmning.

”Vissa lägger absolut mera krut på de senare grenarna medan andra går all in redan på poängloppet. Det är blandat. Jag får se var mina chanser dyker upp och sedan försöka ta dem.”

Gustav Johansson har hittat sin plats i bancykelns finrum och tar nu sikte på att leverera ännu bättre, närmast i Paris. Foto: UCI Track Champions League

 

Kan du rekommendera CL-bancykel som tv-underhållning?

”Ja, absolut! Det är kul event där det garanterat händer mycket. Sedan är det förstås lite upp till mig att leverera bra resultat också…”

Hur känns det just nu?

”Nu känns det bra och kan jag höja mig ett snäpp till så…det ska bli kul att åka till Paris och se vad man kan hitta på! Samtidigt ska man komma ihåg att det här är något helt annat än jag har cyklat förut; allt nytt för mig. Jag ska inte sätta en massa press på mig själv utan måste passa på och njuta lite också…”

Champions League i bancykel

  • Första omgången: 12 november i Palma.
  • Andra omgången: 19 november i Berlin.
  • Tredje omgången: 26 november i Saint-Quentin-en-Yvelines i Paris utkanter.
  • Fjärde omgången: 2 december i Lee Valley Velopar i London.
  • Femte omgången: 3 december på samma arena i London.

All CL-bancykel sänds på såväl Eurosport och Discovery plus-appen 18.30–22.15. Ett tips på fredag är att gå in via den senare då svenska Eurosport bara kör från 21.49 i den den vanliga tv-sändningen enligt tv-kanalens tablå.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: UCI Track Champions League