Alla grenar
Bancykel

Gustav Johansson hämtar erfarenhet på bana i Danmark

Gustav Johansson, Team Ormsalva, fick nöja sig med silver i söndagens förföljelselopp. Men Gustav var efter helgens huvudnummer, poängloppet, belåten med formen inför UCI-tävlingen i Schweiz veckan innan jul.

Gustav Johansson kom till söndagens förföljelselopp med en riktig genomkörare i benen efter att ha fått jaga första halvan av poängloppet över 100 varv där han ändå ordnade det där SM-guldet till sist. Men Gustav gillar läget när det gäller att inte släppa i väg motståndarna för långt.

I förföljelselopp gälle det att bara kötta på i 4000 meter. Han såg söndagens start mest som ett tillfälle att tävla.

”Förföljeselopp är inte en gren som jag brukar köra, ett tufft lopp – så det är bra träning.  Jag gillar Det är uthållighetsgrenarna som jag kör på: sprint är inte riktigt min grej. Det är poänglopp, scratch och omnium (”mångkamp”) som jag satsar på. Det är framåt sista hälften av loppen som jag är som starkast.”

Nu fick Gustav nöja sig med silver i förföljelseloppet efter att inte ha varit med från start, SM var i första hand en bra genomkörare för att hålla igång tävlandet inför UCI-tävlingen i Schweiz veckan innan jul.

”Då kör vi ett omnium , så då ingår ju eliminering, poänglopp och scratch som jag trivs med. Det kommer vara ett fristående scratchlopp. Och så blir det ett parlopp där jag kör tillsammans med någon annan cyklist.

Men det blir inte landslagskompisen Christoffer Eriksson som också finns med i Schweiz, men tvärt om har de sprintbetonade grenarna som sin specialitet.

”Nej, det blir troligtvis en holländare som jag ska köra med där.”

Hur känns formen inför en stentuff UCI-tävling.

Jo, men den känns bra. Det har varit lite oktobervila här och så har jag tagit upp träningen hela november så det ser fint ut för Schweiz. Och nu har jag en knapp månad kvar att träna så det ser jag fram emot”, sa Gustav efter lördagspasset på SM.

Gustav har inte gett upp landsvägsdelen men kommer fortsätta köra mycket bana. Danmark är en stornation i på landsväg just och det har givetvis inte undgått Gustav att flera av dem kör mycket bana.

Nej, de är ju väldigt bra och de kör året runt. Jag tränar mycket där och har lagkompisar som kör i landslaget i Danmark.

Vad gör danskarna så bra generellt sett – förutom att de tränar hårt?

”Ja, det tränar HÅRT. Sedan har de mycket större bredd och då blir det större konkurrens och då blir det att de blir bättre. När de har sina träningar och lokala tävlingar måste de hela tiden vara mycket än vi är här för att kunna vinna helt enkelt.”

Vad får du ut av att vara där nere och träna?

”Det är en helt annan erfarenhet. det är mycket mera folk. De är snabba och de har ofta erfarenhet. Det är världsmästare och alla möjliga i den klassen som är där och kör. Då vet man: vinner man där så kan man vinna ett VM i princip…så det är en väldigt bra måttstock att vara där och träna oh se hur man ligger till. Man måste ha en HELT ANNAN fart på träningar och tävlingar där.”

Hur kan du bygga vidare från en sjätteplats på senaste U23-EM?

”Det är ett det bästa jag har gjort och ingen svensk herråkare har varit så högt upp på ett U23-EM på bana. Det är klart att det är värt mycket att ha med sig i bagaget nu när det blir elitklassen för min del. Jag vet att jag kan vara med och slåss om topplaceringar där också nu, så det är bara positivt – det är ändå mycket folk som jag har mött och som man har bra koll på.

Text och foto: Tomas Larsson