Meny
Bancykel

Gustav Johansson ger bancykel en chans – fyra på dansk UCI-tävling

Gustav Johansson har tagit det tuffa klivet från U23-cyklist till seniorklassen på bana. Han börjar växa in i det på allvar med ny dansk tränar, flytt till Mallorca och nu senast en fjärdeplats på en UCI Class 2-tävling i Odense.  

Om vi börjar med UCI CL2-tävlingen som kördes i Odenses inomhushall, så bombade Gustav Johansson på med en delseger i det inledande scratchloppet och sedan var han länge med och krigade om en topp tre plats.

Niklas Larsen, unge Tobias Hansen och Rasmus Pedersen som tog sig upp på pallen är inga dåliga cyklister.

”Nej, Niklas Larsen som vann var med i det danska OS-laget. Det säger en del; många bra danskar med. Att komma fyra i konkurrensen i Odense var jättebra kört av Gustav”, säger Johan Carelle, som är förbundskapten för bancykel.

Carelle gläds lite extra då har från nära håll sett hur Gustav verkligen har fått kämpa för att ta det här steget:

”Ja, han har definitivt tagit ett kliv till och man blir framför allt glad för att han spänner bågen. Gustav har flyttat till Mallorca där han bor precis invid velodromen i Palma och han har skaffat en dansk tränare som han samarbetar nära med. Redan tidigare har han tagit många egna initiativ för att komma i väg och tävla. Det är det här som behövs.”

Eter en fin dag inne i Odenses fullstora 250-meters bana inomhus var det tävling utomhus i Århus dagen där det inte blev samma succé. Men Gustav kunde ta med sig nya erfarenheter och fjärdeplatsen i bancykelns mångkamp och mest prestigefyllda disciplin i ett startfält på 24 cyklister från Norden, Tyskland, Sydafrika, Irland, Litauen, Argentina.

Ett framtidshopp i form av Jonas Månsson, som vann en U19-tävling i Schweiz innan jul, fanns också med och drog in lite poäng. Månsson slutade på plats 19.

Text: Tomas Larsson/SCF