Meny
Bancykel

Gustav Johansson genrepade inför EM – som också är OS-kval i omium

Gustav Johansson har redan inlett en lika viktig som intressant internationell bansäsong. I helgen som gick gjorde Gustav ett helt okej genrep i Portugal inför EM, som också är starten för OS-kvalet.

EM i bana avgörs för Gustavs del 9 och 11 februari  och det är schweiziska Grenchen som är arrangörsstad. Han börjar med specialgrenen poänglopp. Gustav var sjua på VM i poänglopp i Parisförorten Saint-Quentin-en-Yvelines och innan dess tia på EM, som förra säsongen avgjordes i de samlade Europamästerskapet i München men i år avgörs tidigt.

Räkna med tuffast möjliga konkurrens i just omnium, som är den OS-gren som passar åkstarka cyklister som Gustav. Och det är 11 februari som hela kvalet inför OS i Paris 2024 startar för de europeiska cyklisterna.

”Ja, det märktes verkligen på en egentligen lite mindree tävling i Portugal i helgen som gick att det är många som satsar allt på omnium nu. Det var en bedrift att bara kvala in till huvudtävlingen då 50 cyklister kvalade om 24 platser och Gustav visade helt okej form inför EM”, rapporterar förbundskaptenen Johan Carelle.

Det är ett kortare poänglopp som gäller när det behövs kval till omnium och den biten klarade Gustav som vanligt galant i genrepet i Portugal. Sedan var han som bäst elva i delmomenten, inte oväntat i poänglopp. Johansson slutade 16:e i scratch och på plats 20 i totalen.

OS-kvalet efter EM innebär mycket resande för cyklisterna då det förutom VM i Glasgow är tre Nations Cup-tävlingar som räknas in. De går till att börja med i Indonesiens huvudstad och så lite kortare resa till ett annat land som man inte förknippar med bancykel, nämligen Egypten. Andra deltävlingen går i Kairo i mitten av mars och så bär det av till Kanada 20 april.

”Ja, det blir mycket resande. Gustav kör bara Kairo och Milton. Det kan bli så att vissa avstår resan till Kanada så att det finns bättre läge att ta bra med poäng där, men vi får se”, säger Carelle.

OS-kvalet för Gustav, som sedan ett år är bosatt på Mallorca och delar en dansk tränare med norska landslaget, fortsätter sedan på vårvintern 2024 med ytterligare Nations Cup-tävlingar. Orterna är inte klara där – men det bör ju bli någon i Europa.

Text och arkivbild: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.

 

Text och arkivfoto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.