Meny
Bancykel

Genombrott: Jonas Månsson vann poängloppet i Schweiz

När U19-klassen körde poänglopp i UCI-tävlingen i Schweiz dominerade en svensk cyklist, inte minst taktiskt! Jonas Månsson vann fredagens poänglopp.

Det var så snyggt från början till slut där till sist bara Justus Willemsen från Nederländerna kunde utmana i ett lopp som aldrig var riktigt lugnt, snittade på 48 kilometer i timmen. Det passade åkstarke Jonas Månsson, som imponerade stort på SM där han länge fanns med i toppen i poängloppet även totalt sett när juniorerna samkördes med senior elit.

Men det var i den trånga rätt speciella velodromen i Falun. Arrangörens intervjuare på livestreamen som ni hittar HÄR  blev rätt förvånad när CK Uni-cyklisten glatt förklarade att velodromen i Falun faktiskt är den enda i Sverige.

Det var schweiziskt i form av Tim Rey tredje och även fjärde. Sedan stornationer som Italien och Frankrike. Ni hör. Vi som följde loppet fick se ett litet internationellt genombrott på juniorsidan när det gäller svensk bancykel.

Där satt den! Direkt. Jonas Månssons belåtna leende direkt efter poängloppet och hans första internationella stortävling säger det mesta, ursäktar den dåliga bildkvaliteten.

Jonas inledde med en trepoängare. Sedan höll han sig framme när det fanns chans till poäng, vilade benen i näst sista spurten för att komma med rejält klipp i benen och med en skön taktik och närmast leka hem den sista långspurten där det delas ut dubbla poäng.

Lagkompisen Neo Viking bidrog lite genom att blocka poäng från konkurrent då han tog en fjärdeplats när Jonas var i väg på utbrytning med tre.

I elimineringsloppet, där det i stället gäller att undvika att vara sist vid varje spurt, gjorde Jonas ett nytt stabilt lopp.

På seniorsidan har Gustav Johansson har inlett omniumtävlingen bra genom att vara 18:e på scratch – där han var sexa på U23-Em – efter ett stabilt genomfört race och samma placering på tempoloppet. I elimineringsloppet var Team Ormsalva-cyklisten tolva eftre en finfin körning.

Christoffer Eriksson körde sprintkval på 11,262 sekunder. Det räckte till 23:e plats och det blev matchsprint mot Sam Ligtlee Nederländerna i första heatet blev för tufft, men på papperet starkaste grenen keirin återstår.

Mera om tävlandet i Schweiz senare senast under lördagen. Kolla också Swecyklings instagram och ovanstående stream. Juniorerna kör hela tre starter per dag och även paracyklisten Jörgen Gustavsson med piloten Magnus Ekström tävlar på den stora, fina velodromen i lilla Grenchen som ligger i nordöstra delen av Schweiz.

Här kommer förbundskaptenen Johan Carelles sammanfattning med ett lopp kvar av dag ett av Track cycling challange i Grenchen:

Christoffer Eriksson:

”Startade dagen med sprintkval, körde sina 200 m på 11.262, en tid som tyvärr bara räckte till en 23 plats i kvalet av 26 startande, det gjorde att han i sitt första sprintheat fick möta den tidigare världsmästaren på tidslopp, Sam Ligtlee från Nederländerna, en övermäktig motståndare för Christoffer. Christoffer var inte nöjd med sitt flygande varv, kändes inte som han hade rätt tryck i benen, tyvärr. Ny chans för honom i morgon då han ska köra Keirin.”

Gustav Johansson:

Här stod det Omnium på schemat, fyra grenar på samma dag där man räknar ihop resultaten från de olika grenarna till en totalsumma.

”Först ut var scratch där det gick i en hög jämn fart direkt från start, Gustav gjorde ett väldisponerat lopp men hamnade lite långt bak när det skulle avgöras, 18e plats i dagens första gren, efter det var det Tempolopp, 40 varv, en poäng till första cyklist över linjen varje varv, här blev det en märklig utveckling av loppet då två cyklister stack direkt efter start och sedan kontrollerade loppet fullständigt och tog hand om samtliga poäng som delades ut, även här rullade Gustav i mål på en 18e plats, efter det var det dags för elimineringslopp, dagens absolut bästa prestation av Gustav ett mycket bra genomfört elimineringslopp med bra positionering gav en 12e plats tillslut. 20.45 ikväll körs den sista grenen, poänglopp, inför den ligger Gustav på 16:e plats.”

Jonas Månsson:

”Började dagen på topp, med ett mycket starkt genomfört poänglopp, där han både tog varv och poäng, samt vann den sista spurten med dubbla poäng, en mycket välförtjänt seger i kvällens första lopp.

Sedan var det dags för eliminering bara en liten stund efter poängloppet, Jonas låg med bra och var en av de aktivaste cyklisterna, rullade till slut imål på en 4e plats i elimineringsloppet.

Kvällens sista start för Jonas var scratchloppet där han körde mycket offensivt och tog ansvar i klungan, tyvärr tog benen slut när det skulle avgöras och han kom i mål på en 8e plats, men en helt fantastisk första dag för Jonas.”

Neo Viking:

”Startade sin dag med 60 varv poänglopp, Neo gick ut hårt och satsade på första spurten men blev precis passerad innan linjen och blev femma där, efter det satt han med bra i klungan under hela loppet och gjorde några försök att ta lite poäng och på spurt nummer 4 lyckades han knipa en poäng vilket gjorde att han slutade på en 10e plats i poängloppet.

Sedan var det dags för eliminering och där hade Neo oturen att bli lottad längst bak på nedre startledet vilket är den sämsta positionen man kan starta på, han försökte kriga till sig lite bättre positon, men tyvärr blev han utslagen som 3e cyklist, en 17e plats blev det för Neo.

Efter det så körde juniorerna scratchlopp och där kom Neos absolut bästa prestation för kvällen, ett perfekt taktiskt genomfört lopp gjorde att han rullade över mållinjen på en 7e: plats.”

Jörgen Gustafsson/Magnus Ekström:

”En kilometers tidslopp med tandemcykel för dessa båda herrar. De gjorde ett bra lopp och kom i mål med tiden 1.09.538 exakt 7 sekunder efter fransmännen som blev dagens segrare i Paraklassen.”

Text och foto: SCF