Alla grenar
Bancykel

Eriksson levererade och Thunmarker skrällde på ban-SM

Söndagens ban-SM i Falun innehöll en stor favoritseger i form av Christoffer Eriksson i sprinten, en finalskräll i förföljelseloppet av Mathias Thunmarker – plus starka insatser av junioren Jonas Månsson och U16-segrarna bland både killarna och tjejerna.

Inför herrarna sprintfinal hade förhandsfavoriten Christoffer Eriksson, IF Mantra Sport, fått jobba hårt redan i semin. Bara dryga decimetern i den första sprinten i bäst av tre när Eriksson halkade till och fick ett kast, men i sista sekund hittade han ryggen och segern.

Även Mathias Thunmarker, Team KBK Bikes CK valde ett tidigt ryck när det var dags för final. Lite för tidigt visade sig. Den här gången kunde Christoffer kontrollera. helt.

”Det känns jättebra. Formen känns och har gjort det jag skulle här under SM”, säger Christoffer Eriksson med två guldmedaljer om halsen.

Neo Viking, Södertälje CK, visade under hela söndagen att han hade både god näsa för det taktiska spelet i sprint och klippet i benen. MEN Jonas Månsson, CK Uni.

Både Jonas Månsson, som här har koll snett bakom visade grym åkstyrka på ban-SM, och Neo Viking ska åka med till UCI-tävlingen i Schweiz en vecka innan jul för att se och lära.

I första finalen mot den så åkstarke Jonas Månsson, CK Uni-cyklisten som hävdade sig bra mot senioreliten under lördagens poänglopp, vann Neo. Men Månsson vann både den andra och tredje finalmatchen på större råstyrka.

Helt slut i benen? Nej då, Månsson brände ensam av 4000 meters förföljelselopp där han hade fått med sig ytterligare ett guld om någon annan hade ställt upp.

Desto mera trött i benen efter SM var en lycklig Mathias Thunmarker. Det har regnat in SM-medaljer i Falun och i förföljelseloppet slog han till med ett guldlopp efter att ha gått direkt från startrampen.

”Mot Christoffer Eriksson i sprinten ville jag mest få det avklarat. Men jag är ju tempocyklist i grunden så jag bedömde att det var min chans att överraska Gustav och gå direkt igen”, skrattar Thunmarker efter att ha kvitterat ut allt ädlare medaljer på ban-SM.

”Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, men jag är ju tung och kan trycka på i pedalerna – och är fruktansvärt nöjd.”

Linus Larsson från Staffanstorp är, liksom Jonas Månsson, en bancykeltalang utöver det vanliga. Oj, vad den unge skåningen har skönt tryck i pedalerna – under både lång och kort tid.

I tjejernas U16 visade Tilde Lindström hela helgen att hon är stark på bana. Bra taktiker också i sprinten…

…och Anna Beck imponerade. Kortintervju med den så vassa paracyklisten inom kort här på SCF.se.

Resultat matchsprint herrelit:

 1. Christoffer Eriksson, IF Mantra Sport
 2. Mathias Thunmarker, Team KBK Bikes CK
 3. Sven Westergren, CK Uni

Herrjunior:

 1. Jonas Månsson, CK Uni
 2. Neo Viking, Södertälje CK
 3. Hugo Porath, Team Ormsalva

H 15-16:

 1. Linus Larsson, Staffanstorps CK
 2. Oskar Marvig, Jönköpings CK
 3. Malte Ehn Gårdhage, Ramnäs CK

 

Herrar, 4000 meter förföljelselopp:

 1. Mathias Thunmarker, Team KBK Bikes CK
 2. Gustav Johansson, Team Ormsalva
 3. Jacob Wihk, Ryska Posten SK

Para C3 damer:

 1. Anna Beck, Skoghalls CK.

Junior:

 1. Jonas Månsson, CK Uni (utom tävlan).

P 15-16:

 1. Linus Larsson, Staffanstorp CK
 2. Malte Ehn, Gårdhage Ramnäs CK
 3. Theo Hed, Ramnäs CK

D 15-16:

 1. Tilde Lindström, MTB Täby
 2. Felicia Olsson, CK Fix

Samtliga resultat:

resultatforfoljelseloppsm2021 resultatmatchsprintsm2021

Text och foto: Tomas Larsson