Meny
Bancykel

Dags för intressant ban-SM där efteranmälan är öppen

Startfälten till ban-SM 27-28 november är tunna i vissa klasser, så det går att efteranmäla sig ända tills på fredag. Men det finns flera riktigt intressanta starter bland dem som kommer till  velodromen i Falun.

På seniorsidan kommer förstås Christoffer Eriksson, IF Mantra sport, och Gustav Johansson, som kör för Team Ormsalva AC. Båda gjorde rejält fina resultat på U23-EM i nederländska Apeldoorn tidigare i höstas.

Gustav var sexa i scratchloppet och Christoffer levererade svenskt rekord (1.04.44) på kilometerloppet. Eriksson bombade dessutom för en dryg vecka på med ett banrekord över tusen meter på Faluvelodromen, som har brantare kurvor och mera tvära kurvor än de stora internationella anläggningarna.

Gustav Johansson och Christoffer Eriksson skötte sig riktigt bra på U23-EM och SM blir en bra genomkörare för att hålla i gång säsongen inför en UCI-tävling i Schweiz veckan innan jul.

”Det var Christoffers lopp som stack ut mest i den senaste Swe cup-tävlingen. Nu är det bra att både han och Gustav håller i gång tävlandet på SM nu när  jag tar med mig ett litet landslag till en UCI-tävling i Schweiz. Där blir det också två juniorer som får åka. Det är viktigt att komma ut och se vilken nivå som gäller internationellt, en tidig ögonöppnare”, säger förbundskaptenen Johan Carelle som också är tävlingsledare på SM.

De bägge juniorerna är Jonas Månsson från uppsalaklubben CK Uni som har bra drag i verksamheten för närvarande, liksom Södertälje CK som får med Neo Viking till Schweiz helgen innan jul.

Årets SM kommer att avgöras i grenarna: sprint, tidslopp, förföljelselopp och poänglopp; två klasser på lördag eftermiddag och lika många under söndagsförmiddagen. Gustav ser ut att prioritera förföljelselopp och poänglopp medan Christoffer kör tidslopp och sprint.

Men fast arrangören procentuellt sett har prioriterat individuella starter för att kunna locka några landsvägscyklister är det lite väl tunt i anmälningslistorna. Bara en tjej till exempel. Men sex elitåkare gör att det kan bli några sevärda dueller.

Det mest glädjande är att det fylls på med hyfsat många U16-cyklister När det gäller ungdomarna ska det bli mycket intressant att se ett fyra-fem från ett Skånegäng som har kört mycket i Ballerup i Danmark. Det är helt rätt väg att gå, tycker jag. Inte bara att mäta sig med andra, utan få vana att köra i stora klungor, cyklist mot cyklist med väldigt tekniskt skickliga motståndare, säger Carelle.

Det finns öppna kvällstävlingar varje vecka i mäktiga Ballerup superarena – och det har väl inte undgått någon vilken klass dansk cykel håller för närvarande.

Men så finns förstås velodromen i Falun för att skaffa sig erfarenhet när det gäller bancykel.  Och är det fler som är sugna på att komma in och köra och vill tävla om SM-medaljerna är det INTE för sent…

”Nej, det får bra att efteranmäla sig ända tills fredag”, säger Carelle.

Anmälan sker på SWE Cycling Online. Poänglopp, och sprint har följande klasser på SM:

Herrar och damer elit, herrar och damer junior, herrar och damer 30 samt flickor och pojkar 15–16 och 13–14.

Tidsloppet (en kilometer) och förföljelseloppet har förutom ovanstående dessutom klasser för tandem- och racercykel.