Meny
Bancykel

Cup i omnium kunde köras men SM uppskjutet till september

Första deltävlingen i Bancykelcupen omnium kunde genomfördas i helgen, med Hugo Porath som segrare före Jonas Månsson. Men SM i mångkampen omnium flyttas fram från slutet av januari till 25 september.

”På grund av det rådande coronaläget hade vi i dagsläget väldigt få anmälda och i et läget försöka genomföra en tävling och locka folk till SM kändes inte rätt. Då är det mycket bättre att köra omnium-SM efter den svenska landsvägssäsongen,” säger Johan Carelle som både är förbundskapten för bana och med som tänkt SM-arrangör.

Sista större tävlingshelgen landsväg är 11-12 september, så söndag 25 september passade bra för omnium-SM.

Omnium är en prestigefylld OS-disciplin som består av scratch, tempo, eliminering och poänglopp.

I träningstävlingen i helgen som gick där alla herrar, damer juniorer/seniorer alla tävlade mot varandra för att få ett vettigt stort startfält var det två JSM-vinnare i topp. Hugo Porath, Team Ormsalva (bilden ovan), vann 1000 meter vann före Jonas Månsson, tidigare CK Uni och nu Ryska Posten, som dominerade resten och hade två topplaceringar på UCI-tävlingen i Schweiz just innan jul.

Seniorlandslagsmannen Christoffer Eriksson vann de tre första grenarna medan varvningar med mera blir utslagsgivande i poängloppet.

Gustav Johansson

Det  som händer framöver på bana är främst att Gustav Johansson åker till Portugals UCI-tävling 22-23 januari när SM skulle ha gått.

”Han körde ju helt okej i Schweiz, övergången från U23 till att tävla i seniorklassen är tuff, är taggad och har ett eget driv – så det är helt perfekt att krydda landslaget med egna tävlingar”, säger Carelle.

Text och foto: Tomas Larsson/SJF