Meny
Bancykel

Christoffer Eriksson vann NM-guld – och slog nytt personligt rekord

Christoffer Eriksson (bilden ovan) har gjort flera bra kilometerlopp på bana. När han vann Nordiska mästerskapen i Stavanger i den disciplinen blev det dessutom personligt rekord. 

Eriksson fick en tuff genomkörare på omnium-SM där det är mera konditionsbetingade grenar än Christoffers favoritdiscipliner. Det verkade vara rätt medicin då han var klart starkare än närmaste konkurrenten, norrmannen Sondre Aarsbog Weiseth, på kilometerloppet i NM.

Christoffer Eriksson cyklade på 1.04,138 på den fina velodromen i Stavanger, vilket ger en snitthastighet på just över 56 kilometer i timmen.

Inte kul alls för detta mästerskapen att danskarna hade en egen hyfsat stor tävling exakt samtidigt och det blev stor dominans av norska hemmacyklister i klasserna. Inga danskar. Christoffer adderade i alla fall ett par bronsmedaljer, trea i sprint och 200 meter med flygande start, till den fina guldloppet i den miljön.

Gustav Johansson, som har Champions League på programmet de närmaste fyra lördagarna plus avslutningen i London även på söndagen, har varit förkyld i veckan. Foto: Johan Carelle/SCF

 

VM-sjuan i poänglopp, Gustav Johansson, har varit förkyld efter segern i SM i omnium i Falun. Han stod över fredagen och lördagens tävlande och körde bara igenom poängloppet på söndagen. Nu väntar några viktiga dagar av återhämtning då det vankas Champions League-premiär i hans hemmavelodrom i Palma på Mallorca.

Vi kan också notera att Jonas Månsson, som var grymt vass som junior för knappt ett år sedan med ett fint SM och ett par topplaceringar i U19 i Schweiz strax före jul, fanns med och körde ett par NM-lopp i seniorelit då NM saknade U23-klass.

Allroundkunnige U17-cyklisten Vilmer Ekman hade just kommit hem efter en CX-turné i Belgien men visade bra klass i exempelvis omnium där han var tvåa efter en fin kamp mot norska unga toppcyklisten Felix Ørn-Kristoff. Vilmer var tvåa även på 2000 meter.

Även Jönköpingscyklisten Oskar Marvig hade någon riktigt fin insats på NM i samma klass, som andraplatsen på 500 meter tempo. Marvig kom närmast från seger i ett fint omnium-SM i H 15–16 i Falun. Fint för svensk bancykel att fylla på med unga, starka åkare.

Text och arkivbilder: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!