Alla grenar
Bancykel

Carelle förbundskapten för svensk bancykel även 2022

”Jag tycker att vi inom bancyklingen är på väg att bygga upp någonting riktigt häftigt inom svensk cykel – och vill vara med på den resan.” Det säger Johan Carelle, som fortsätter som förbundskapten bana.

Svensk bancykel har som bekant en liten, rätt trång velodrom i Falun och ingenting annat att tillgå. Men det jobbas dels hårt i Falun hos ett gäng entusiaster och dels börjar utbytet med Danmark bli mera frekvent.

Under 2021 fanns det två U23-cyklister som hävdade sig internationellt; Gustav Johansson var till och med sexa på EM. Christoffer Eriksson gjorde allt bättre kilometertider.

Och så avslutades året med att U19-cyklisten Jonas Månsson fick ett internationellt genombrott under UCI-tävlingen i Schweiz. Det var ett tufft juniorprogram med tre starter per dag där Månsson vann (!) det inledande poängloppet och var tvåa när andra dagen inleddes med ett elimimeringslopp.

Bredden på toppen kunde ha varit betydligt större men det kommer några vassa ungdomar, inte minst från Skåne, så det finns guldkorn att vårda vidare.

”Jag valde att förlänga för att jag tycker att vi inom bancyklingen är på väg att bygga upp någonting riktigt häftigt inom svensk cykel, och att jag vill vara med på den resan – som förhoppningsvis kan leda till framtida bancyklister från Sverige som kan hävda sig internationellt”, säger Johan Carelle.

Text: Tomas Larsson/SCF