Meny
Bancykel

Bantävlingar i Danmark 4-5/6

Banlandslaget var i Danmark och deltagit i två UCI tävlingar, Odense den 4/6 och Århus den 5/6. I Odense fanns fyra cyklister till start, Oskar Palm, Gustav Johansson och Frida Knutsson som är U23 cyklister och Otto Strandqvist som är junior. Strandqvist fick tävla i elitklassen denna helg eftersom de danska juniorerna strukit sig på grund av den tragiska dödsolyckan under Tour de Himmelfardt några dagar tidigare. Till tävlingarna i Århus lämnade Oskar Palm uppdraget för att åka hem och ladda för SWE cup i Stockholm den 6/6, detta var uppgjort sedan tidigare.

Här följer en rapport från SCFs Förbundskapten Bana, Johan Carelle


Odense 4/6:

För damerna var det två lopp på schemat, ett Scratchlopp och ett poänglopp, Frida Knutsson ställdes mot tufft motstånd bland annat då de danska landslagsåkarna Julie Leth och Amalie Dideriksen stod på startlinjen. Knutsson genomförde båda loppen på ett kontrollerat och taktiskt sätt och lyckades ta hem två stycken tredjeplatser under tävlingarna i Odense. Scratcloppet vanns av Julie Leth före Amalie Dideriksen och i poängloppet var det omvänd ordning på danskorna.

Herrarna hade Omnium på schemat i Odense och ställdes även dom mot tufft motstånd då dem mötte både olympiska mästare och världsmästare. Samtliga fyra grenar gick i ett furiöst tempo men våra cyklister bemästrade den höga farten på ett mycket bra sätt och var med och satte fart med attacker och offensiv åkning. Gustav Johansson slutade på en 9e plats i totalen och Oskar Palm på en 15e och junioren Otto Starndqvist slutade på en 18e plats i totalen, vann gjorde danske ladslagsåkaren Niklas Larsen före Lasse Norman Hansen och på tredje plats slutade Jan Willem van Schip från Holland.

Århus 5/6

I Århus körde både damerna och herrarna Omnium, samt en sprinttävling. Århus är en utomhusvelodrom på 333m och den här dagen var det även lite vind som kom i spel, så det blev ännu hårdare tävlingar den här dagen för samtliga klasser.

Det var samma startfält som dagen innan i Odense, så det blev hårdast möjliga motstånd även här för Frida Knutsson. När alla fyra grenarna var genomförda, blev det en 3e plats även den här dagen för Knutsson, efter en stenhård fight i den sist grenen poänglopp mot Norska talangen Nora Tveit. Vann gjorde Amalie Dideriksen före Julie Leth.

Även herrarna mötte samma hårda startfält som i Odense. Det var full fart med offensiv körning med attacker rakt igenom i samtliga fyra grenar. Vi hade bara Gustav Johansson till start och han gjorde en mycket stabil och solid insats, med både offensiv och taktiskt bra åkning som till slut ledde till en 15e plats i totalen, vann gjorde Jan Willem van Schip från Holland, med Lasse Norman Hansen på en 2a plats och Niklas Larsen på 3e plats, båda representerande det danska landslaget.

Otto Strandqvist som även denna dag tyvärr saknade juniorer att tävla mot, bytte gren från det tänkta Omniumet till att istället köra matchsprint med herreliten istället. Strandqvist körde på ett fantastiskt bra sätt, då han inledde dagen med att kvala in på flygande 200m med en tid på 11,356 sek, vilket var näst bästa kvaltid endast slagen av tysken Marcel Laurenz som kavlade på 11,172sek. Laruenz vann sedan hela matchsprinttävlingen före den danske sprintern Tim Bendtsen. Strandqvist tog sig vidare genom kvartsfinalen och blev sedan utslagen i semifinal av Bendtsen och hamnade därmed i en final om 3e plats, där lyckades han slå dansken Rasmus Sögaard i två raka heat och knep därmed en fin 3e plats i matchsprint för herrar elit, som junior.

Sammantaget var det ett mycket lyckat landslagsuppdrag där alla deltagande cyklister visat att de verkligen är med på riktigt och kan mäta sig mot de bästa i världen i bancykling, vilket lovar gott inför framtiden för våra svenska bancyklister.

Johan Carelle, Förbundskapten Bana