Meny
Bancykel

UCI Grand Prix Poland, 6-8 Juli

Säsongens andra inom bancykelkalenders planerade tävlingar, tillika Grand Prix Poland (UCI cl. 1) gick av stapeln den 6 juli där Sverige deltog med ett landslag bestående av sex cyklister. Denna gång av debuterande juniorer som Otto Strandqvist tävlande för Velodrom CK, Ida Danielsson (Team Ormsalva Athletic) Christoffer Eriksson (CK UNI). Vidare i teamet ingick Kalle Berglund (Södertälje CK), Gustav Johansson (Team Ormsalva Bianchi) och Emil Lundmark (Motala AIF).

Kalle Berglund som tidigare under säsongen har visat god kapacitet och tekniska färdigheter parades ihop med Otto Strandqvist för GP:ets parlopp.

Gustav Johansson stod under helgen för sin andra elittävling och Emil Lundmark (MAIF) debuterade i elitklassen i ett väldigt proffstätt startfält i polska nationalarenan i Pruszkow.

I kvalificeringsheaten bland männen lyckades Emil Lundmark kvala in till Poängloppet med en andra plats i slutspurten och 6 insamlade poäng på kontot som senare i finalen fick se sig besegrad i den vilda jakten om poäng. Vann gjorde Ethan Hayter från Storbritannien. I herrarnas Scratchfinal tog Gustav Johansson en 11 plats och kasserade 82 poäng, i ett lopp med högt tempo där många föll ur ledet och bröt. Vann gjorde Bartosz Rudyk från Polen.

Högt tempo var det även i juniorfälten där herrarna hade fullsatt startfält. I en av Omniumdeltävlingarna hölls det en snittfart om 51,82 Km/h, vilket tydde på hög klass 1 nivå. Kalle  placerade sig på 15:e, Otto på 20:e och Christoffer på 21:a plats under helgens Omnium. Vann gjorde Jan Vones från Tjeckien.

Ida Danielsson som även hon tävlade Omnium fick fin internationell konkurrens. I ett startfält där samtliga höll en hög nivå fick främst möta cyklister ur det brittiska landslaget som satte ordentlig fart på tävlingarna. Ida placerade sig på 11 plats. Vann gjorde Ellie Russel från Storbritannien.

Helgen avslutandes med sprintlopp och Madisonlopp. I sprintloppet kvalade Otto bland de 12 bästa och fick därmed möta den otroligt snabbe polacken Laczkowski Cezary som är rankad 6:a i världen. Otto fick se sig besegrad och placerade sig slutligen på en 12 plats och kasserade 76 poäng.

Otto och Kalle såväl som Christoffer och hans Ukrainska partner i mixlag kämpade starkt i det ovanligt snabba madisonloppet , där det polska paret Prokopyszyn Filip och Papierski Damian tog segern. Otto och Kalle placerade sig på en fin 7:e plats och Christoffer och Dydko Mikhaylo- Yaroslav tvingades till att bryta.

I sin helhet tävlades det på en hög nivå och vi kommer snart kunna utse den svenska truppen inför junior och U23 Europamästerskapen som går av stapeln i Italienska Montichiari den 21 augusti.