Alla grenar
Trial

Spektakulära utmaningar väntar trialcyklisterna på VM i Kina

Nu är trialcyklisterna Joacim Nymann, Nadine Kåmark och Tobias Hult på plats i miljonstaden Chengdu i Kina där VM i trial går för tredje året i rad. För de båda Partillecyklisterna Joacim Nymann och Nadine Kåmark blir det tredje gången gillt i den centralt belägna fjortonmiljonersstaden, medan Nyköpingscyklisten Tobias Hult gör debut i VM-sammanhang.

– Förrförra året hade jag ett trasigt korsband, och förra året tog studierna för mycket tid, säger Tobias Hult, 23 år, som till vardags pluggar till civilingenjör med inriktning industriell ekonomi på Linköpings ekonomi.

Vi träffas på lördagseftermiddagen hemma i föräldrahemmet strax utanför Nyköping där packningsförberedelserna pågår för fullt. Pappa Mats Hult är förbundskapten för Trial men under veckan i Kina kommer han att axla allt från mekaniker- och reseledarrollen till att coacha trion.

Tobias Hult, Joacim Nymann och Nadine Kåmark landade i Kina på måndagsmorgonen.

 

2017 tog Nadine Kåmark silver i Chengdu, och förra året kom hon fyra i sin klass, medan Joacim Nymann slutade sjua i herr elit. Sverige tog även en femteplacering i lagtävlingen. Cirka 20 nationer deltar i årets världsmästerskap och Mats Hult tror att både Nadine och Joacim har goda chanser att ta sig till final, medan topp 20 är ett mer realistiskt mål för Tobias baserat på tidigare prestationer i år.

Trial är en spektakulär och publikvänlig sport där cyklisterna ska klara olika hinder eller så kallade sektioner, med hjälp av olika tekniker. Tobias Hult berättar att det finns ett 15-tal tekniker som går att använda oavsett sektion, men att det finns vissa tekniker som passar bättre till vissa hinder. För Tobias är tekniken ”pedal up” en riktig utmaning och hans stora svaghet. I pedal up närmar sig cyklisten hindret i fart och Tobias berättar att han kan ha svårt att tajma när han ska gör själva hoppet.

Hans stora styrka är däremot balansgrejer som kräver kontroll, att balansera över smala stockar eller att från stillastående hoppa på ett hinder, är i regel inga problem.

– När jag var yngre var det tvärtom då ville jag hellre ta hindren i full fart. Men man blir starkare med åldern, säger Tobias Hult.


Program Trial-VM i Chengdu

 

Onsdag den 6 november
Cyklisterna får titta på banan för första gången

Torsdag den 7 november
Kval i dam elit  ( 20-26″ Nadine Kåmark)

Fredag den 8 november
Kval i herr elit 26″ (Joacim Nymann)
Kval i hett elit 20″ (Tobias Hult)

Lördag 9 november
Final i både dam elit och herr elit

Detaljerad information om UCI Trial World Chamiponship hittar ni här

 

För Trialcyklisten Tobias Hult blir det premiär på VM i Kina, medan Mats Hult har varit med vid samtliga tre världsmästerskap i den kinesiska miljonstaden.